Spreek unieke lichaamstaal in 7 stappen...

Vergeet kin omhoog, borst vooruit, stevige handdruk, oogcontact en glimlachen. Verfijn je mimiek met deze gebaren uit vreemde culturen en meet je in een oogwenk een uniek imago toe.

1. Als je dreigt uit te vallen tegen oversten of klanten die vervelende onzin uitkramen, kan de tongue-in-cheek van de Engelsen je helpen. Door de tong hard tegen de wang te duwen, druk je spottend ongeloof uit. Vroeger dacht men zo de woorden tegen te houden die op het puntje van je tong liggen.

2. Van de Arabieren komt het opblazen van de wang en ze dan met een prik van de wijsvinger leeg laten lopen. Het "opgeblazen" slachtoffer wordt daardoor als een ballon doorprikt wanneer hij onzin vertelt.

3. Een iets minder subtiel afkeurend gebaar van de Arabieren is in je eigen onderlip bijten en tegelijkertijd het hoofd heen en weer schudden, als nabootsing van een hond die een rat doodt.

4. U kunt ook de van de Middellandse Zee afkomstige tandenflits gebruiken als codetaal voor je afkeuring. Plaats je duimnagel achter de bovenvoortanden en flits hem daarna in de richting van het slachtoffer.

5. Een Italiaanse wangschroef zou pas echt origineel zijn: de wijsvinger wordt in de wang gedrukt en rondgedraaid alsof er iets in het vlees wordt geschroefd. Oorspronkelijk was het een compliment voor de kok om aan te geven dat de spaghetti precies goed gekookt was.

6. Nog rond de Middellandse Zee is het gebruikelijk zichzelf op de schouder te kloppen. Het duidt erop dat men trots is op een geleverde prestatie en is meteen ook een milde kritiek op de gezellen die naliet je te feliciteren.

7. Wat dacht je ervan om de magische kracht van speeksel in ere te herstellen? Vroeger werd het zelfs 'gebruikt' bij eedafleggingen en het sluiten van verdragen. In sommige landen komt het nog voor dat bij een koop in de handen wordt gespuugd!

terug naar Imago