Sleutelmomenten in de carrière van Alex Agnew

“Wie me zeker beïnvloed heeft, is mijn vader. Hij was Engelsman en had dus die typische venijnige en sarcastische droge humor. Het genre humor dat ze zelfs in Nederland ongemeen hard vinden. Ik merk dat mijn humor met de jaren meer op die van hem gaat lijken. Humor zit trouwens in de familie: mijn zus is ook ontzettend grappig. Zij is kunstenares en kijkt dus ook met oog voor detail naar de dingen.”

Leids Cabaret Festival

“Ik heb ooit een jaar een wekelijkse toneelcursus gevolgd in Deurne. De leraar daar, Ludo Ghoos, heeft me ook enkele essentiële zaken geleerd die je nodig hebt om op een podium te staan. Contact maken met het publiek, de manier waarop je praat voor een zaal. Aan die cursus was ook een soort van examen verbonden. Daar heb ik wèl, voor het eerst in mijn leven, een heel hoog cijfer voor gehaald. Een doorbraak in mijn carrière was zonder twijfel toen ik in 2003 als eerste Belg het Leids Cabaret Festival won. Dat zorgde voor een enorme stijging in het aantal optredens. Van enkele tientallen per jaar naar honderden.”

“Mijn boekhouder hakte de knoop door”

“De beslissing om volledig zelfstandige te worden, was een grote mijlpaal. Daarvoor had ik part-time baantjes, die ik combineerde met mijn comedy-werk. Zo heb ik zes jaar als receptionist bij de Vlaamse Opera gewerkt. Ik was daar eigenlijk het middelpunt van het bedrijf, kende iedereen in alle regionen. Mijn baas is altijd bijzonder flexibel geweest. Op den duur had ik zoveel optredens als comedian, dat ik voortdurend mijn werkschema moest aanpassen. Toen bleek dat ik met één optreden meer kon verdienen dan een hele maand op mijn werk, hakte mijn boekhouder de knoop door: “Man, word toch gewoon zelfstandige!” Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik verdien behoorlijk goed de kost met wat ik nu doe.”

24u op 24u

“Comedian zijn is ‘in’ tegenwoordig: heel wat mensen wagen dus hun kans. Maar er zijn slechts enkelen die er ook van kunnen leven. Als je niet grappig geboren word, moet je er gewoon niet aan beginnen. Ik denk mensen het beroep ook onderschatten: het is een vrij stresserend bestaan. Je moet voortdurend nieuwe dingen verzinnen, alert blijven voor wat er gebeurt. Ik werk nu als zelfstandige harder dan ik ooit in mijn leven gewerkt heb. Ik ben mijn job eigenlijk 24u op 24u. Alles rondom je is potentieel materiaal. Ik word ook bestookt door mensen die hun mening over mij geven, of door mensen die mijn mening over iets willen weten: het stopt nooit. Maar de beloning is natuurlijk geweldig: ik doe voor honderd procent wat ik graag doe.

Foto: Jean Dreesse