Slechte sfeer op het werk? Zo doe je er iets aan

De crisis is nu overal voelbaar, en de toenemende economische spanningen hebben jammer genoeg soms een negatieve invloed op de werksfeer. In plaats van dan maar meteen op zoek te gaan naar een nieuwe job, kan je daar ook zelf iets proberen aan te doen. We geven je enkele tips.

Laat kleine problemen niet uitgroeien tot grote ergernissen

Spreek een vast moment af met je leidinggevende om de lopende zaken en de sfeer op de werkvloer te bespreken. Gooi daarbij ook problemen onmiddellijk op tafel zodat ze niet uitgroeien tot grote ergernissen. Probeer met concrete voorbeelden te komen van wat jij als negatief ervaart. Doe ook constructief voorstellen van zaken die de sfeer ten goede kunnen komen.

Zoek contact met je collega's

Door e-mail en andere communicatiemiddelen komt het persoonlijke contact op de werkvloer steeds meer onder druk te staan. Ga dus even langs bij een collega in plaats van hem of haar een e-mail te sturen. Het kan ook helpen eens een activiteit te organiseren na het werk. Ga samen uit lunchen of ga iets drinken na het werk.

Relativeer

De ideale collega, de perfecte werkomgeving en dé droomjob zijn wellicht utopieën. Perfect is het nergens. Probeer de negatieve aspecten ook te relativeren door op zoek te gaan naar de dingen die je wel leuk vindt. Misschien heb je flexibele werkuren, veel vakantiedagen of mag je geregeld een opleiding volgen? Door je verwachtingen niet al te hoog te leggen, zal je alles vanzelf minder negatief inzien. Wat dan dan weer goed is voor de werksfeer.

Concentreer je op je doelen

Onderzoek wijst uit dat mensen die op een andere manier naar hun werk kijken veel gelukkiger zijn. Een aangepaste instelling zou bovendien de werksfeer aanzienlijk verbeteren. Het gaat erom je te focussen op het doel van waar je mee bezig bent, in plaats van je te laten meesleuren door de dagelijkse stroom vergaderingen en deadlines. Op die manier word je je er opnieuw bewust van dat je met iets zinvols bezig bent, wat je jobtevredenheid zeker ten goede zal komen.

Ga op zoek naar een nieuwe job

Heeft je baas geen oren naar je opmerkingen? Blijken je collega's niet open te staan voor contact? Heeft je job echt geen positieve kanten en heb je het gevoel dat je je continu met nutteloze zaken bezighoudt? Dan is het wellicht toch beter om aangenamer oorden op te zoeken.

Lees ook