Slaaprituelen

 

Een vast slaapritueel bevordert een goede nachtrust. Volwassenen hebben net als kinderen baat bij vaste rituelen. De meesten van ons hebben trouwens onbewust een vast programma. Zo krijgt je lichaam de tijd om rustig vaart te minderen.

Je eigen gewoontes

Ontwikkel voor jezelf gewoontes die je lichaam een teken kunnen geven dat het zich kan ontspannen:

 

1. Een vast schema

Houd vast aan een regelmatig schema: ga slapen op hetzelfde tijdstip en sta op hetzelfde tijdstip op, als het kan 7 dagen op 7. Houd rekening met je eigen biologische klok.

 

2. Lichaamsbeweging

Doe geregeld 's morgens of in de vroege namiddag aan lichaamsbeweging, maar sport liever niet vlak voor het slapen gaan. Je lichaam kan er klaar wakker van worden. Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaap verbeteren.

 

3. Slaaphouding

Er is geen ideale slaaphouding. Op de buik liggen kan je rugspieren belasten, maar hoeft niet noodzakelijk tot klachten te leiden. We nemen alle mogelijke posities aan.

 

4. Voeding

Vermijd alcohol en cafeïne voordat je gaat slapen. Alcohol ondermijnt het normale patroon van je slaap. Eet niet te zwaar voor je in bed kruipt, ook al maken suikers en vetten je slaperig.

 

5. Gemoedstoestand

Zet stresserende gedachten uit je hoofd.

Door een bewuste regeling van je ademhaling ontstaat er een kalmerend effect. Als je ontspannen bent, zal je langzamer en regelmatiger ademhalen, wat je kan helpen om in slaap te vallen.

 

6. Slaapduur

Breng niet te veel tijd in bed door. Slaap niet langer dan het aantal uren dat je nodig hebt om overdag goed te kunnen functioneren. Gebruik het bed en de slaapkamer alleen om te slapen. Als je toch niet in slaap raakt, sta dan op en ga even iets anders doen tot je moe wordt.

 

7. Seks

Seks schijnt slaapbevorderend te werken. Een orgasme zou je helpen in slaap te vallen. Wetenschappers suggereren dat het effect een hormonale kwestie zou zijn.

 

8. Middagdutje

Er zijn goede redenen om in de vroege namiddag een dutje te doen. Onze biologische klok neigt dan naar een dieptepunt. Onze concentratie verzwakt, we maken fouten op het werk, we gaan geeuwen, we willen het hoofd een paar minuten op tafel leggen. Wel moet je geregeld dutten, elke dag op hetzelfde tijdstip. Je moet het natuurlijk ook in je dagschema ingepast krijgen.

Er zijn duizend en één hulpmiddelen om beter te slapen Gebruik degene waarvan je zelf voelt dat ze je echt helpen om beter te slapen. Probeer voor jezelf uit te maken wat jou persoonlijk helpt.

Meer informatie: Leroy, B., Van Tongele, M. (1995) De gedroomde slaap: Medisch advies voor een betere slaap, Uitgeverij Lannoo, Tielt.