Schattige beestjes bekijken verhoogt de concentratie

Babydiertjes zijn vertederend, soms grappig en voor sommigen een echte verslaving. Wie niet oplet kan zelfs een groot deel van zijn tijd opdoen aan het bekijken van kattenvideo's en grappige apen.

Op het eerste zicht is het een onschuldige vorm van uitstelgedrag, maar er is meer aan de hand. Wie naar foto's van babybeestjes kijkt, is geconcentreerder bij taken die hij daarna uitvoert. Dat blijkt uit een Japans onderzoek.

'Kawaii'

De resultaten zijn opmerkelijk: wie blootgesteld wordt aan 'schattige' beelden is duidelijk beter in taken die een hoge mate van concentratie vereisen. Dat is de conclusie van de onderzoekers van de universiteit van Hiroshima in Japan, gepubliceerd door Plos One, een online wetenschappelijk tijdschrift.

Een eerdere studie toonde al aan dat wie schattige dieren te zien krijgt beter taken kan uitvoeren die met fijne motorische vaardigheden te maken hebben, zoals 'Dokter Bibber' spelen.

Wetenschappers formuleerden daarop de hypothese dat naar iets schattigs kijken - of 'kawaii' in het Japans - mensen aanspoort om taken met meer nauwkeurigheid uit te voeren. Dat zou een ingebakken oertrek van de mens zijn, die voortkomt uit het feit dat baby's en kleine kinderen voorzichtig moeten behandeld worden.

Drie experimenten

De Japanse onderzoekers gingen nog een stap verder en zetten drie experimenten op. Ten eerste herhaalden ze het eerdere onderzoek waarbij testpersonen 'Dokter Bibber' moeten spelen. Ten tweede lieten ze deelnemers bepaalde getallen visueel opsporen in een matrix, een taak die niets te maken heeft met (moederlijke) zorgen. Ten slotte werd hun concentratie gemeten door hen te vragen zo snel mogelijk aan te geven welke letter ze geprojecteerd zagen.

Bij elk van deze experimenten bleek dat de proefpersonen die foto's van babybeestjes gezien hadden beter te scoren dan de deelnemers die foto's van volwassen dieren of neutrale objecten hadden gezien.

"Naar schattige beelden kijken heeft dus een positief effect op onze concentratie. Het effect is merkbaar bij manueel uitgevoerde taken, maar ook bij perceptie van bepaalde zaken," concluderen de onderzoekers.

En omdat wij bij Vacature jouw concentratie graag willen verhogen, kan je hieronder een fotoreeks met schattige beestjes bekijken.