Roker kost 4.600 euro meer aan de werkgever

Het zijn slechte tijden voor rokers: een pakje wordt alsmaar duurder, je gezondheid gaat naar de haaien, boze blikken worden je richting uitgeworpen ... En bovendien zijn ze duur voor hun werkgever.

Dat blijkt uit een recente studie van de Universiteit van Ohio, gepubliceerd in Tobacco Control, een onderdeel van de British Medical Journal. Volgens het onderzoek kost een roker gemiddeld 6.000 dollar (4.600 euro) per jaar meer dan een niet-roker.

Afhankelijk van de sector en de functie van de roker kunnen de kosten variëren tussen de 2.885 dollar (2.200 euro) en 10.125 dollar (7.730 euro).

Pauzes en gezondheidsproblemen

Er zijn verschillende kosten verbonden aan roken. Het zijn de rookpauzes die het grootste bedrag vertegenwoordigen: 2.350 euro per roker, per jaar. Tijdens die pauzes wordt er immers niet gewerkt. De kosten voor gezondheidszorg lopen op tot 1.570 euro (meer) per jaar.

Ook het absenteïsme (395 euro) en lagere productiviteit (353 euro) zorgen voor een hogere rekening voor de werkgever.

Stigmatisatie van rokers

Het enige positieve punt aan een roker? Hij kost minder aan pensioen, want hij leeft minder lang. Op dat vlak kost hij 222 euro per jaar minder dan een niet-roker.

De resultaten van het (Amerikaanse) onderzoek nagelen rokers misschien al te duidelijk aan de schandpaal. In de Verenigde Staten wordt roken fel gestigmatiseerd, door bijvoorbeeld ook een rookverbod in te stellen in parken en op stranden. Sommige rokende werknemers moeten er meer betalen voor hun ziekteverzekering. Sommige werkgevers weigeren zelfs om rokers aan te nemen.

In België lijken dergelijke maatregelen nog niet voor morgen, al lijkt Europa wel in die richting te willen gaan. Tonio Borg, de Europese Commissaris voor Gezondheid, wijst erop dat roken de productiviteit vermindert, en daardoor de economie vertraagt. 29% van de inwoners van de Europese Unie rookt, Borg wil dat met 2% verlagen.