Ribbeldij / Wat zijn de oorzaken?

terug naar startpagina

De werkelijke oorzaak van deze aandoening is nog ongekend, maar er werden wel een aantal mogelijkheden naar voor gebracht.

- Oppervlakkig trauma door direct contactdirecte druk op de plaats van de laesie door de rand van de werktafel en/of door het lokaal samendrukken ten gevolge het dragen van te spannende kleding in zithouding.

- Indirecte druk door slechte zithouding: druk op de achterzijde van de bil kan bij een slecht stoelontwerp een laesie doen ontstaan aan de voorzijde.

- Zeldzame congenitale afwijking (stoornis van de bloedsomloop): deze afwijking zou aanleiding kunnen geven tot een arterieel letsel ten gevolge van repetitieve microtraumata (druk). Deze oorsprong kan gemakkelijk gecombineerd worden met de vorige.

- Electromagnetische stimuli: Dit kan zowel het design van nieuwe meubelen zijn (het 'vliegtuigprofiel' van de bureaurand, sommige synthetische bekledingen die gevoelig zijn voor elektrische oplading,…) als de electromagnetische velden opgewekt door de bekabeling van electriciteit en informatica die door de kabelgoten van het bureau lopen.

Het is zeer goed mogelijk dat er niet één oorzaak is aan te duiden in deze aandoening maar dat het een samenspel is van meerdere oorsprongen.

Wat er ook van zij, aanvullende onderzoeken (weefselbiopsie, locale echografie en magnetische resonantie) hebben aangetoond dat het letsel te wijten is aan een lokaal verdwijnen van het subcutaan vetweefsel.