Praten over professionele ambities met je collega's?

U heeft enkele toffe collega’s op het werk. Vertelt u hen dat u op het punt staat een promotie te krijgen? Of dat u uw baan kotsbeu bent en iets anders zoekt?

Marc Van Harneveldt maakt groot voorbehoud tegen het in vertrouwen nemen van collega’s. Hij is directeur van Galileï, de outplacement- en carrièreadviesafdeling van Randstad, en begeleidt veel ontslagen werkzoekers. “Wie met collega’s over zijn plannen praat, vraagt om roddels. Dat is niet de beste manier om uw loopbaan vorm te geven. Zeker als die informatie uw chef ter ore komt, kan het verkeerd uitdraaien. Jongeren hebben vaak schrik om over hun plannen te praten. Of ze praten wel, maar niet met de geschikte mensen.”

“Ik ontmoet dagelijks werknemers waarbij het verkeerd is gelopen. Ze werden ontslagen of zochten elders hun geluk omdat ze hun professionele ambities niet kenbaar maakten aan hun directe chef of aan de specialisten van de hr-afdeling”, verzucht Marc Van Harneveldt. “Daarom stimuleer ik mijn medewerkers om tijdens de halfjaarlijkse evaluatiegesprekken duidelijk te vertellen hoe ze hun loopbaan zien evolueren. Ik verkies dat ze daar zeer open over zijn. Dikwijls reageren ze verrast. Maar als uw werkgever weet waarvan u droomt op het vlak van werkinhoud, salaris of positie kan hij er iets aan doen, anticiperen. We merken dat vele werknemers daar nooit over spreken of daartoe nooit de kans krijgen. Soms ziet de chef het potentieel of de ambitie van zijn medewerker niet en zet hij die aan de deur. Of, omgekeerd, de werknemer kondigt aan dat hij elders een zwaardere functie mag vervullen, en de werkgever is verrast omdat er nooit over gesproken is. In onze bedrijven leidt een gebrek aan communicatie dikwijls tot dit soort ongelukken. Heel spijtig.”

“Ik merk geregeld dat bedrijven vacatures uitschrijven en er op datzelfde moment iemand uit dat bedrijf zich geroepen voelt voor die job. Maar dan is het meestal te laat. Daarom zouden organisaties hun vacatures vlotter intern moeten laten circuleren. Ik ben nu vijftien jaar bij de Randstad Groep en heb mijn voordeel al gedaan met zo’n beleid. Mijn conclusie: praat over uw ambities alleen met de juiste personen in de organisatie.”

<< Terug naar de andere vragen!