Pendelaar Philippe gaat op rollerskates naar het werk

Naam: Philippe Persoons
Leeftijd: 47
Functie: medewerker communicatie bij de Boerenbond
Woonplaats: Wijgmaal
Plaats van tewerkstelling: Leuven
Vervoersmiddel: ongeveer één keer per week op rollerskates, anders met de wagen
Pendelafstand: 6 kilometer
Pendelduur: een kwartier op rollerskates, een kwartier tot een halfuur met de wagen
Pendelaar op rollerskates sinds: eind 2009

Behalve communicatiemedewerker bij de Boerenbond is Philippe Persoons ook voorzitter van de rolschaatsclub Heverlee. Zijn passie voor de schoenen op wieltjes gaat zo ver dat Philippe de skates ook heel regelmatig aantrekt om naar zijn werk te pendelen.

“In mijn vorige job gebeurde het wel eens dat ik voor een vergadering ergens in Brussel moest zijn. Ik nam dan de trein, maar het laatste stuk deed ik op skates. Dat is wel zo handig, want je kan tot aan de plaats van afspraak geraken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een parkeerplaats. Bovendien ben je veel sneller dan een wandelaar en kan je skates makkelijk overal mee naartoe nemen.”

“Nu gebeurt het regelmatig dat ik op skates naar mijn werk ga. Dat is niet altijd mogelijk, want soms heb ik overdag mijn wagen nodig om klanten te bezoeken. Is dat niet zo en heb ik er zin in, dan ga ik al skatend. Het gebeurt zelfs dat ik mij daarbij niet laat afschrikken door de regen. Ga ik op de skates, dan sta ik op omstreeks half acht, vertrek ik een kwartiertje later en kom ik even na acht uur op mijn werk in Leuven aan. Het eerste wat ik daar dan doe is een douche nemen en me omkleden. Skaten is namelijk behoorlijk intensief en dus ben je al snel nat van het zweet. Ik moet dus altijd een ander T-shirt voorzien en omdat ik meestal in short skate neem ik in mijn rugzak ook steeds een andere broek mee om te dragen op kantoor.”

Philippe is ongeveer negen jaar geleden begonnen met skaten toen hij de conditie van een kennis fel had zien verbeteren door de sport te beoefenen. “Ook als je aan een rustig tempo skate, heb je een groot calorieverbruik en oefen je op een gezapige en ongeforceerde manier veel spieren. Als je op skates door het landschap zweeft, krijgt je nooit de indruk dat je je moe maakt, maar eigenlijk lever je wel een zware fysieke inspanning.”

Erbarmelijke fiets- en voetpaden

Skaten naar het werk heeft heel wat voordelen, maar Philippe ziet ook minpunten: “Als ik sneller dan stapvoets ga, is mijn plaats volgens het verkeersreglement op het fietspad. En daar knelt vaak het schoentje, want fiets- en voetpaden zijn wel eens in erbarmelijke staat. Versleten asfalt of beton is hatelijk, putten en bulten zijn ronduit gevaarlijk.”

“Natuurlijk leer je op den duur de gevaarlijke punten van je route wel kennen, maar je kan altijd voor verrassingen komen te staan als er plots ergens een stuk van een straat is opengebroken. Ook ’s avonds als je terugkeert en het al donker is, moet je extra goed opletten en ledverlichting dragen.”

Is het tot slot eigenlijk duur om op skates naar het werk te gaan? “Een goed paar skates heb je al tussen de 150 en de 300 euro. Zelf kan ik daar ongeveer twee jaar mee weg, maar ik doe natuurlijk meer kilometers dan de gemiddelde skater. Verder kan je ook aerodynamische kleding kopen, maar dat is eigenlijk overbodig als je niet van plan bent om grote snelheden te halen. Waarschijnlijk zou ik trouwens, net als een fietser, van mijn werkgever een vergoeding kunnen krijgen om op skates naar het werk te gaan. Maar aangezien ik ook een bedrijfswagen heb, heb ik dat nog nooit nagevraagd.”