Patiënten als mens behandelen, niet als dossier

Naam: Dany Dewulf

Leeftijd: 51 jaar

Diploma: Industrieel Ingenieur

Functie: Algemeen directeur VAPH - Voorzitter Movi vzw

Elke week blogt m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week laten we vijf werknemers aan het woord die dit weekend de 10 miles zullen lopen in Antwerpen, met hetzelfde doel voor ogen.

Lees de andere blogs op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Wij lopen voor u

en in het bijzonder voor zij die het niet meer kunnen 

10 miles of Antwerp – 22 april 2012

“Vooruit kijken als je ergens tegenop ziet.” Zo begint Marrit haar tweet, vandaag. Ze neemt er ook de link in op naar haar nieuwste blog. En de hashtags #zenuwblokkade #pijnbehandeling #chronischziek.

Marrit is een sportieve jonge vrouw, moeder, vriendin, dochter, die ooit haar professionele loopbaan startte als psychiatrisch verpleegkundige, maar nu zelf patiënte is, en door haar slepende en degeneratieve ziekte in een rolstoel belandde. In haar bio schrijft ze dat ze opkomt voor alle mensen die kwaliteit van bestaan willen. En dat – als je voelt dat je gelijk hebt – je nooit, maar dan ook nooit, mag opgeven.

Door de tweet van Marrit vandaag, kwam de reden waarom ik ambtenaar ben, en dat altijd zal zijn, terug voor ogen. Of gebruiken we in plaats van het woord ‘ambtenaar’ liever de Engelstalige benaming: ‘civil servant’? Omdat ‘civil servant’ explicieter uitdrukt waarom we er zijn. Waar we van betekenis kunnen zijn. Voor wie we het verschil kunnen maken.

Voor alle mensen die een handicap hebben of ziek zijn namelijk, zoals Marrit, omdat deze mensen als mens willen behandeld worden en niet als dossier waarvoor een tegemoetkoming of een subsidie wordt berekend.

Voor alle zwakkere mensen die net als iedereen een plaats willen in een samenleving waarin zij ook kunnen participeren, kansen krijgen en kansen kunnen aangrijpen. Een samenleving, waarin ondernemen een uitdaging is en inzet beloond wordt. Een economisch innovatieve, duurzame en vooral ook sociaal warme samenleving.

Vlaamse ambtenaren willen hieraan bijdragen en het gezicht zijn van een ondernemende, wendbare, innovatieve en slagkrachtige overheid, die de burgers op de eerste plaats stelt. En in deze tijden stond er een persoon op, die cliënt genoemd werd, en die zei:

“Ik wil helemaal geen cliënt zijn, ik wil gewoon iemand zijn.
Ik wil geen etiket, ik wil een naam.
Ik wil geen dienstverlening, ik wil hulp en steun.
Ik wil niet geplaatst worden in een instelling, ik wil een thuis.
Ik wil geen dagbesteding, ik wil zinvolle, productieve dingen doen.
Ik wil niet mijn hele leven gestuurd worden en alles ondergaan,
ik wil dingen leren die ik fijn vind en gaan naar plaatsen waar ik het fijn vind.
Ik wil plezier hebben, van het leven genieten en vrienden hebben.
Ik wil dezelfde kansen als jullie allemaal:
Ik wil gelukkig zijn.”

Daar is het om te doen. Dit is wat ons verbindt. En waarom wij straks – op 22 april – de 10 miles zullen lopen, met een boodschap.

In wezen gaat het over een mensbeeld, dat alle ambtenaren die aan de 10 miles of Antwerp meedoen, voor ogen hebben. Een mensbeeld, dat we als volgt willen verwoorden [1]:

Whatever you believe creates your reality.
Attitude is the magic word.
Together everyone achieves more.
Enthusiasm is the wellspring of life.
Respect yourself, as well as others.
Make commitments, not excuses.
Everyday can be a fun day.
Love is the answer.
One day at a time.
Never give up or become a victim.

Dit is onze identiteit. Het is maar om één iemand te doen, en dat is onze medemens. Voor hen lopen wij, ambtenaren, elke dag opnieuw de benen van onder ons lijf. En in het bijzonder voor zij die het niet meer kunnen.

Zoals ik op zondag 22 april voor Marrit zal lopen. Daar staat onze run in Antwerpen op 22 april voor mij symbool voor.

Zo weet Marrit dat er altijd mensen zullen zijn voor haar, die haar kwaliteit van bestaan hoog in het vaandel voeren. Zodat zij nooit opgeeft. Zodat ook wij – dankzij haar authenticiteit, levenslust en positivisme  – nooit opgeven.

[1] Bron: ‘Motivational and Inspirational acronyms’ edited by Valentino Salvato www.valentino-salvato.com.

Jobpunt_Logo_edited-1.png