Overtref de verwachtingen

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze hoe je kan bijdragen aan het geluk van je collega's door hen af en toe te verrassen.

Word je zelf graag verrast? Verras je graag anderen? Dan kan je misschien eens overwegen om een keer een stapje verder te gaan dan je ‘normale’ routine. Zonder dat de ander het vraagt, meer doen dan dat er van jou verwacht wordt. Het levert niet enkel voor de ander een goed gevoel op, maar zal ook jou een boost geven! Verrassingen hebben te maken met verwachtingen. Je vindt iets verrassend als je je ‘er niet aan verwacht’. Probeer daarom op onverwachte momenten af en toe eens iemand te verrassen, zonder dat je bepaalde verwachtingen creëert bij jezelf of bij de ander.

Op het werk kan je bijvoorbeeld je collega’s eens onverwacht op chocolaatjes trakteren of een gezonder alternatief soep meebrengen voor iedereen.  Zonder dat je collega het vraagt, helpen door wat extra informatie op te zoeken voor een project of zelf een initiatief te nemen. Niet enkel op het werk maar ook na de werkuren kan je eens wat meer doen dan verwacht, door bijvoorbeeld je ouders met een onverwacht bezoekje te verrassen of eens een lief kaartje achter te laten bij een vriend(in).

Jimmy Johnsen, een succesvolle Amerikaanse football coach, drukt het uit als volgt: “Het verschil tussen gewoon en buitengewoon is dat beetje extra.” Je zal merken dat als je eens de verwachtingen overtreft en dat extraatje doet, je bijdraagt aan het geluk van de ander. Mensen geraken ontroerd, verheugd of verrast. Je zal complimentjes krijgen van anderen, waardoor jij je op jouw beurt ook gelukkiger voelt!

I.s.m. ISW Limits