Overdaad schaadt, middelmaat baat!

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze je dat je niet altijd moet streven naar het beste en het meeste.

Je hoort wel eens: “Verlos je van middelmatigheid.” Middelmaat zou saai zijn, voorspelbaarheid creëren en het leven niet spannend genoeg maken. Maar niets is minder waar: zo slecht is middelmaat helemaal niet. We vergeten namelijk wel eens dat overdaad schaadt! Dit geldt in onze huidige werkcontext meer dan ooit. Productiviteit is bij vele bedrijven ‘DE’ doelstelling.

Soms heb je de neiging je eigen grenzen te overschrijden en ‘in het rood’ te gaan. Je maakt langere uren, probeert meer in minder tijd te doen. Alleen het uiterste is goed genoeg. Maar is dit zo? Probeer jezelf wat meer in te tomen zodat je je grenzen niet overschrijdt. Wees niet alleen tevreden met topprestaties maar durf jezelf ook te belonen voor het alledaagse werk.  Neem ook genoegen met middelmatigheid en complimenteer jezelf hiervoor want  goed is vaak ook goed genoeg. 

Het woordje ‘te’ heeft heel vaak een negatieve bijklank. Je kent volgende uitdrukking vast wel: “Trop is te veel en te veel is trop”. Denk aan: te lange uren maken en ’s avonds geen tijd meer hebben voor jezelf of te veel hooi op je vork nemen en nadien met hoofdpijn naar huis gaan. Door al dit ‘te’ gedrag staan stressklachten je om de hoek op te wachten en ontspoor je voor je het weet. Zoek de gulden middenweg tussen beide extremen!

I.s.m. ISW Limits