Op welk soort tijdskrediet heb jij recht?

Heb je het moeilijk om je privé- en je werkleven gescheiden te houden en wil je daarom een adempauze inlassen? Verlang je ernaar om even een stapje opzij te zetten en je te concentreren op je gezin? Onze Belgische wetgeving biedt je gelukkig die kans. Als werknemer heb je immers recht op verschillende stelsels van tijdskrediet.

Tijdskrediet is een systeem dat een werknemer toelaat zijn prestaties tijdelijk te beperken of stop te zetten zonder dat er hierdoor een einde komt aan de bestaande arbeidsovereenkomst.

Wie zijn recht op tijdskrediet opneemt, ontvangt voor de periode waarin hij geen prestaties levert of zijn prestaties vermindert geen loon. Als compensatie ontvangt hij wel een maandelijkse forfaitaire onderbrekingsuitkering van de RVA.

Sinds 1 september 2012 is het systeem hervormd. Je moet nu een onderscheid maken tussen tijdskrediet met motief, tijdskrediet zonder motief en landingsbanen voor werknemers vanaf 50 of 55 jaar.

Dankzij de handige tijdkrediettool van Vacature kan je makkelijk nagaan van welke vormen van tijdskrediet je precies gebruik kan maken. Het enige wat je moet doen is enkele korte vragen beantwoorden en je krijgt meteen een overzicht van alle stelsels van tijdskrediet waar je recht op hebt. Ook de thematische verloven worden meegenomen.

Bekijk nu zelf op welke soorten tijdskrediet jij recht hebt.