Nieuwe ‘flex desk’-trend: in welke functies heb je er iets aan?

Telewerken, open kantoren, flex desks waarbij je geen vast bureau meer hebt: het zijn opvallende nieuwe trends waar vooral kantoormedewerkers anno 2016 mee te maken krijgen. Anderzijds zijn er ook nog heel wat jobs die niet gebaat zijn bij die ontwikkeling. 

 

De verkoper & de consultant

Accountmanagers zijn de nomaden van het eerste uur. Ze vliegen het kantoor binnen en buiten en nestelen zich daar waar een plaatsje is. Geef hen een laptop, smartphone en vlotte internetverbinding en ze voelen zich overal thuis. Als het moet, werken ze zelfs vanuit de wagen verder. Hetzelfde kan je zeggen over consultants.

 

 

De IT’er & de ambtenaar

Het ene moment coderen ze, het andere moment bespreken ze hun plannen met hun interne of externe opdrachtgevers. Nu eens primeert de concentratie, dan weer draait het om overleg en communicatie. Dat dat beter lukt als ook de context eraan is aangepast, lijdt geen twijfel. Daarom ook dat bedrijven als pakweg Microsoft en Google al heel lang met flexdesks werken. Veel andere kenniswerkers zitten trouwens in hetzelfde schuitje. Hun taken zijn zo uiteenlopend dat ze doorheen de dag al eens graag van stoel verwisselen. Schoolvoorbeeld zijn de ambtenaren. Op veel overheidsdiensten zijn ze volop de switch naar de flexdesk aan het maken.

 

 

De marketeer & de ontwerper

Wie vaak moet brainstormen en creatieve eieren leggen, heeft nood aan afwisseling. Zit je vast op een idee, dan kan een partijtje pingpong in de loungeruimte, een powernap in de slaapcabine of gewoon een collegiale babbel aan de koffiemachine verlichting brengen. Dat geldt overigens niet alleen voor marketeers, ook grafisch ontwerpers, interieurarchitecten, productontwikkelaars en bij uitbreiding alle creatieve beroepen zullen op een flexibele werkplek hun voordeel doen.

 

 

7 beroepen die geen flexdesk verdragen

Sommige – meestal uitvoerende – jobs zijn wel aan een vaste stek gebonden. Een flexibele werkplek is in die gevallen veel minder aangewezen. Enkele voorbeelden:

1.       Receptionist

2.       Laborant

3.       Winkelmedewerker

4.       Rechter

5.       Fabrieksarbeider

6.       Zorgkundige

7.       Barman

 

 

Lees ook:

Hoeveel kost jouw werkplek?

Zo creëer je in geen tijd een geweldig bureau

Flexibel werken wordt het nieuwe ‘normaal’