Nieuw op het werk: hoe maak je indruk?

Een nieuwe werknemer op de werkvloer? Het doet je misschien terugdenken aan je eigen allereerste werkdag of aan de dag dat je van job veranderde. De eerste weken blijven steeds spannend. Waar let je op of wat doe je beter niet?

Als nieuweling in een bedrijf spoken er natuurlijk vele vragen door je hoofd. De belangrijkste vraag is ongetwijfeld of je goed overkomt bij je collega's en je baas.

Tracht zelfverzekerd over te komen. Heb je het toch moeilijk om je onzekerheid te verbergen? Maak dan een lijstje met je vaardigheden en talenten om jezelf te motiveren.

Je lichaam praat

Bij een eerste ontmoeting met een nieuwe collega geef je een hand. Klamme handen of overdreven schudden worden als negatief ervaren, maar gelukkig bestaan er oplossingen voor. Let op, zelfs in een simpele handdruk zitten er heel wat verborgen signalen over jou.

Of je het nu meent of niet, glimlachen is de boodschap! Uit onderzoek van de Duke University blijkt dat iemand die glimlacht bij een eerste ontmoeting, langer in het geheugen blijft van collega’s.

Laat ook zeker zien dat je van goede wil bent. Toon enthousiasme in je job en luister naar de zaken die je collega’s je bijleren. Indien mogelijk kan je zelf ook nieuwe ideeën inbrengen. Wees dus niet bang om fouten te maken, daar kan je alleen maar uit leren.

Je outfit

Of het nu gaat over je hobbyclub of een nieuwjaarsreceptie, bij elke gelegenheid hoort een bepaalde outfit. Uiteraard geldt dit ook op de werkvloer, kies dus de geschikte kledij. Als je weet dat je eerste indruk voor 90% bepaalt hoe die persoon over je denkt , kan je maar beter voor een professionele stijl gaan.

Maak jij een goede eerste indruk? Doe de test

Voel je goed in je vel

Heb je fijne collega's, dan is dat uiteraard mooi meegenomen. Het zal dan zeker geapprecieerd worden als je iemand af en toe een complimentje geeft. Gaat je integratie binnen het bedrijf net iets moeilijker, lees dan zeker 7 tips om je goed te voelen op je werk.

Lukt het aanpassen in je nieuwe werkomgeving uiteindelijk toch niet? Laat je hoofd dan niet hangen maar ga vol goede moed op zoek naar iets anders.