Neem genoeg tijd om te genieten

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze hoe je tijd kan maken om écht te genieten.

Dingen doen waarvan je geniet geeft positieve energie. Slaag je erin om af en toe tijd te maken om echt te genieten?  Of word je soms belemmerd om te genieten door volgende zaken:

1. Te weinig tijd of een overvolle agenda

Je herkent het waarschijnlijk wel: op het werk is het razend druk, daarnaast probeer je nog voldoende met je kinderen bezig te zijn en moet je ook nog allerlei zaken in het huishouden doen. Er schiet dan weinig tijd over voor een momentje voor jezelf om van te genieten. En toch is het inplannen van zo’n genietmoment enorm belangrijk. Probeer dit zo concreet mogelijk te doen. Wat ga je precies doen? Hoe lang zal dit duren? Wanneer zal je daar tijd voor maken? Doe je dit alleen of met anderen? Bij deze concrete vragen stilstaan, geeft je het meeste kans op succes.

2. Te veel gepieker

Als je dan probeert om een genietmoment in te plannen lijkt dit niet te lukken. Je piekert over vanalles en nog wat en geeft jezelf de ruimte niet om te genieten. Probeer dan eens een vorm van actieve en fysieke ontspanning uit (lopen, zwemmen …) Het is gezond en het helpt om ook je gedachten even uit te schakelen.

3. Bepaalde opvattingen

Ook bepaalde opvattingen kunnen je plannen dwarsbomen. Denk daarbij maar aan: "Ik heb het niet verdiend", "Genieten is tijdverlies", "Mensen gaan mij lui vinden" … Iedereen heeft nood aan ontspannende momenten om de batterijen weer op te laden. Zet die negatieve gedachten uit je hoofd en gun jezelf de tijd om te genieten.

I.s.m. ISW Limits