Nederlanders zijn de meeste flexibele werknemers

Flexibiliteit is tegenwoordig een must op de arbeidsmarkt. Het grootschalige onderzoek ‘Adapt to Survive’, wijst uit dat onze noorderburen het op dat gebied het best doen. Door hun flexibiliteit zijn de Nederlanders twee keer zo productief als werknemers in minder flexibele markten.

Het onderzoek is gebaseerd op de analyse van twee van ’s werelds meest uitgebreide databases over HR: de gegevens van 277 miljoen LinkedIn-leden en een gegevensbestand van PwC met informatie over 2.600 werkgevers wereldwijd.

98% aanvaardt aangeboden job

De onderzoekers keken naar vijf belangrijke gedragspatronen van werknemers in elf landen. Nederland kwam daar als beste uit. Doordat ze zich minder aanpassen en meer rekruteringskosten maken, laten de tien andere markten meer dan 110 miljard euro verloren gaan. Hoe minder flexibel de kandidaten, hoe langer het immers duurt om iemand aan te werven en hoe hoger de rekruteringskosten worden.

Voor het onderzoek werd per land een zogenaamde ‘Talent Adaptability Score’ berekend. Die geeft een belangrijke indicatie van het vermogen van arbeidsmarkten om zich aan te passen aan veranderende markteisen en is gebaseerd op vijf factoren: de mate waarin werknemers intern promotie maken, het aantal functies dat iemand heeft vervuld, de mate waarin werknemers wisselen van de sector waarin ze werken, hoeveel werkgevers iemand heeft gehad en het gemiddeld aantal openstaande vacatures in een land per hoofd van de bevolking.

De rangschikking op basis van deze ‘Talent Adaptability Score’ ziet er als volgt uit:

 1. Nederland
 2. Verenigd Koninkrijk
 3. Canada
 4. Singapore
 5. Verenigde Staten
 6. Australië
 7. Frankrijk
 8. Duitsland
 9. Brazilië
 10. India
 11. China

In Nederland accepteert maar liefst 98% van de voorkeurskandidaten de job die hun wordt aangeboden. In Duitsland is dat bijvoorbeeld maar 75%. Ook zijn Nederlandse werknemers trouw aan hun werkgever: slechts 4% vertrekt binnen het eerste dienstjaar. Ter vergelijking: in de VS stapt 14% in het eerste jaar al op, in China en Singapore is dit maar liefst 21%.

Bron: PW de gids