Nationale Thuiswerkdag: veel werknemers willen, weinig bedrijven bieden aan

Naar aanleiding van de Nationale Thuiswerkdag laait het debat over thuiswerken weer op. Welke zijn nu de voordelen? En de nadelen? Hoe organiseer je jezelf als je thuis werkt? Alles over thuiswerk. 

Aantal telewerkers stijgt

Uit een onderzoek van eind oktober 2010 gevoerd door de Leuven Management School, de Universiteit van Antwerpen en de Belgian Teleworking association blijkt dat het telewerken sinds 2003 met 8% gestegen is.

De drie grootste voordelen van telewerken zijn voor de ondervraagden: meer zelfstandigheid, meer concentratievermogen en een hogere productiviteit. Als nadelen worden gezien: minder sociaal contact, vrees om belangrijke informatie te missen en minder waardering. Nog meer voor -en nadelen?

De drie belangrijkste redenen voor telewerk zijn: betere balans werk en privé, meer concentratievermogen voor de geplande taken en minder lang onderweg zijn.

Bekijk hier alle resultaten:

asset/34027

Meer mannen dan vrouwen

64% van de werknemers is geïnteresseerd in telewerken, zo blijkt nog uit de studie. 25% van de bedrijven biedt zulk een formule aan. 35% van de telewerkers zijn zelfstandigen, 23% zijn werknemers in loondienst. Uit de resultaten blijkt ook dat meer mannen dan vrouwen telewerken en het gros van de telewerkers een hoger diploma heeft.

Telewerken of thuiswerken?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt om hetzelfde aan te duiden. Als we de puntjes op de i willen zetten, moeten we van ' telewerken' spreken als we de overkoepelende term voor werken op afstand bedoelen. met ' thuiswerken' bedoelen we dan eerder het verrichten van werk voor een werkgever vanuit je eigen huis.

Daarnaast zijn er nog andere manieren om aan telewerken te doen, je leest er hier meer over: De verschillende vormen van telewerken

Wettelijk

Wat zegt de wet eigenlijk over thuiswerken? Verandert er bijvoorbeeld iets aan je arbeidscontract? Komt de werkgever tussen in de onkosten als je thuiswerkt?

Hoe ga je thuis aan het werk?

Als je via het werk toch de mogelijkheid hebt om thuis te werken: hoe richt je dan best je thuiskantoor in? Welke afspraken maak je best met je baas en collega's zodat alles vlekkeloos verloopt?

I.s.m. SD Worx

 

POLL: Zou jij graag willen thuiswerken?