Multitasking: slechter voor je IQ dan marihuana roken

Stel je voor dat je tijdens het koken alles meteen laat vallen en naar de winkel rent op het moment dat je merkt dat je een bepaald ingrediënt niet meer in huis hebt. Hoeveel tijd zou je dan verliezen? Hoe zou jij jouw productiviteit inschatten?

IQ daalt

We vinden het allemaal doodnormaal om een boodschappenlijstje op te maken om naar de supermarkt te gaan. Wanneer het gaat over het bundelen van taken dan vinden we het plots minder evident om ons gezond verstand te gebruiken. Volgens een studie van de universiteit van Californië kan het twintig minuten kosten om na een storing opnieuw geconcentreerd aan de slag te gaan.  De universiteit van Londen kwam dan weer tot de conclusie dat bij medewerkers die constant door e-mail of telefoon werden gestoord, hun IQ meer naar beneden ging dan bij mensen die marihuana roken.

Single-tasking

Wellicht weet je al lang dat ons brein niet geschikt is om te multitasken. Er zijn inmiddels al tonnen studies verschenen die aantonen dat we beter slechts één ding tegelijk doen. Toch blijven we met zijn allen verschillende taken op hetzelfde moment uitvoeren. Hoe dan ook duurt het veel langer om een simpele taak uit te voeren als je tegelijk nog andere dingen probeert te doen … die op hun beurt ook weer meer tijd zullen vragen. Bovendien is de foutenmarge heel wat hoger en fouten herstellen kost ook weer tijd. Twee taken tegelijk uitvoeren die concentratie vragen gaat dus moeizaam maar dat geldt niet voor taken die geen mentale inspanning vergen. Naar muziek luisteren en intussen de afwas doen lukt prima omdat je wellicht niet hard moet nadenken over hoe je de afwas gaat aanpakken. Ook ‘switchtasking’, wat betekent dat je maar een taak uitvoert maar constant van de ene naar de ander taak switcht gaat jouw productiviteit niet meteen een boost geven. 

Concentratiecultuur

Naast e-mail, telefoon en ander stoorzenders gaan heel wat leidinggevenden in de fout door te stellen dat iedereen maar moet springen van zodra zij iets vragen. Concreet reageren we dus constant op zaken die binnenkomen en is er geen plaats meer voor proactieve acties  zoals voorbereidingen van vergaderingen, analyses, enz. We hebben dus nood aan een nieuwe denk- en concentratiecultuur die het mogelijk maakt om slechts één enkele taak gedurende een bepaald tijdsslot uit te voeren.

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.