Michelle Obama: "Ik vond dat ik mijn meisjes in de steek liet als ik werkte"

Michelle Obama, echtgenote van de Amerikaanse president Barack Obama, deed op het ministerie van Werk een goed woordje voor de werknemers. Ze spoorde bedrijven aan om hun beleid aan te passen zodat de balans tussen werk en vrije tijd meer in evenwicht zou komen.

 

Om de 400 leden van het ministerie van Werk te overtuigen haalde ze voorbeelden uit haar eigen leven aan: “Wanneer ik vroeger werkte, vond ik altijd dat ik mijn meisjes in de steek liet”, zei ze. “Maar als ik dan thuis was, vreesde ik dat ik de mensen op mijn werk liet zitten. Bij die bezorgdheid komt een hele hoop stress en schuldgevoelens kijken."

Geen betaald ziekteverlof

Michelle Obama brak in haar speech ook een lans voor betaald ziekteverlof. "Op dit moment krijgt nog altijd 40% van de Amerikaanse werknemers geen betaald ziekteverlof." Ze vindt het ook "niet normaal dat werknemers die thuisblijven om voor hun ziek kind te zorgen of om hun ouders naar de dokter te brengen, moeten vrezen voor hun job. Betaald zorgverlof of familiaal verlof zou de norm moeten zijn, niet de uitzondering."

Haar conclusie: "Flexibele uren, telewerken en betaald ziekteverlof zullen werknemers gelukkig maken. En ook de bedrijven zullen daarvan kunnen meegenieten." (JS)