Meer vrije tijd zorgt voor productievere werknemers

Het lijkt logisch, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond: werknemers die veel vrije tijd hebben en langere vakanties kunnen nemen zijn beter uitgerust en presteren daardoor beter dan wie constant overuren klopt.

Het geheim zit ‘m in een goede ‘flow’: je raakt sneller in de juiste werksfeer als je goed uitgerust bent en voldoende bent hersteld dan als je altijd maar doorwerkt en nooit tijd neemt om te pauzeren. Volgens het ERM-model (effort-recovery-model) is het noodzakelijk om na een werkinspanning opnieuw te herstellen. Dat kan door een tijdje niets te doen dat inspanning kost. Voor wie een hele dag bureauwerk doet, is het dus geen goed idee om ’s avonds ook nog uren achter de computer te zitten.

U-vorm

Het onderzoek in kwestie werd uitgevoerd door psychologen van de Universiteit van Zürich. Ze onderzochten bij 121 mensen het effect van herstel op het concentratievermogen en het energieniveau. Daarvoor lieten ze hen een vragenlijst invullen. Werknemers die in de juiste flow zitten gaan op een plezierige manier helemaal op in hun werk en voelen zich tevreden over hun productiviteit en hun prestaties. Bij uitgeruste werknemers verloopt die flow gedurende de dag volgens een U-vorm: ’s ochtends hebben ze veel energie, na het middageten krijgen ze een dipje en ’s avond herwinnen ze hun form. Wie niet uitgerust is, ervaart enkel ’s morgens wat energie die vervolgens in de loop van de dag daalt.

De onderzoekers waarschuwen werknemers die al moe zijn bij het wakker worden. Zij moeten zo snel mogelijk een periode van rust inlassen om op te laden. Doen ze dat niet, dan riskeren ze op een bepaald moment niet meer te herstellen, zo stellen de wetenschappers.