Meer vrije tijd zorgt voor hogere productiviteit

Gun je medewerkers meer vrije tijd en als vanzelf gaat de productiviteit op de werkvloer de hoogte in. Erg verrassend klinkt dat misschien niet, maar deze stelling is nu wetenschappelijk onderbouwd.

 

Meer vrije tijd

Onderzoekers van de universiteit van Zürich gingen bij 121 mensen na wat het effect is van meer vrije tijd en langere vakanties op hun productiviteit. Medewerkers die zich een tijdje niet hebben beziggehouden met zaken die inspanningen vergen, herstellen sneller en zullen in de toekomst beter presteren, zo luidt de conclusie. Het gaat volgens de onderzoekers om het bereiken van de juiste ‘flow’, die ervoor zorgt dat het concentratievermogen en het energieniveau weer op peil komen. Het is noodzakelijk om na een intensieve werkinspanning te kunnen recupereren.

 

U-vormige werkdag

Goed uitgeruste werknemers hebben een werkdag die een U-vormig verloop volgt: ’s ochtends hebben ze veel energie, meteen na de lunch volgt een dipje en in de namiddag gaat de productiviteit weer de hoogte in. Medewerkers die al moe zijn bij het ontwaken, zouden volgens de onderzoekers zo snel mogelijk een rustperiode moeten inlassen om weer op te laden. Ook als je energieniveau na de lunchdip niet meer stijgt, klinkt dat als een eerste alarmsignaal: neem zo snel mogelijk een pauze.

 

Nieuwe trends

In verband met productiviteit duiken nieuwe trends op. Een eerste trend is het toekennen van een zomerbonus. Heel wat managers zijn ervan overtuigd dat voldoende afstand nemen noodzakelijk is om beter te presteren. Zo kunnen werknemers van het adviesbureau Salem Samhoud een bonus van € 250 ontvangen als ze tijdens hun vakantie niet zakelijk bellen of e-mailen. Het Amerikaanse technologiebedrijf Fullcontact haalde de wereldpers door werknemers $ 7.500 vakantiegeld mee te geven op voorwaarde dat ze niet bereikbaar zouden zijn én dat ze effectief niet zouden werken. Bij Airbnb, de online community voor vakantiehuizen, mogen medewerkers voor $ 2000 iets huren via de site van Airbnb.

Volgens een andere trend voeren sommige bedrijven geen actief vakantiebeleid meer. Zo kunnen werknemers van de online videodienst Netflix zelf bepalen hoeveel vakantiedagen ze willen opnemen. Ook bij Microsoft moeit men zich steeds minder met het aantal vakantiedagen, hoewel er toch nog een maximum blijft.

 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company (http://www.timemanagementcompany.com) en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.