Mannen vaker ziek dan vrouwen op het werk

Mannen zijn vier keer meer ziek op het werk dan hun vrouwelijke collega’s. Dat concludeerde de Amerikaanse gezondheidsverzekeraar Mediacash na een rondvraag. Nog uit een onderzoek blijkt dat Belgen zich vaker ziek melden dan hun collega’s in de buurlanden.

Stress

De hoofdredenen waarom mannen verstek geven op het werk zijn voornamelijk ziekte en werkgerelateerde stress. In de rondvraag van Mediacash werden 3.000 werknemers ondervraagd. 20% van de mannen gaf toe de voorbije maand twee dagen niet op het werk te zijn geweest ten gevolge van werkstress.

Nochtans bleek uit de rondvraag dat toch vooral vrouwen het meest vatbaar zijn voor stressgerelateerde kwaaltjes. Zo klaagt 69% over regelmatige hoofdpijnen en 57% over slaapproblemen.

Belgen vaker ziek dan collega’s buurlanden

In 2008 had België het hoogste verzuimpercentage (4,50%) van al haar buurlanden, blijkt uit de European Sick Leave Index (ESLI), een Europees onderzoek van Aon Consulting naar arbeidsverzuim in Nederland, Frankrijk, Duitsland en België.  Maar over de periode 2005-2008 was het gemiddelde verzuimpercentage in België 4,06%, het laagste van de vier. Ter vergelijking: Nederland had in dezelfde periode een verzuimpercentage van 4,45%. De vier landen noteerden een stijging van het verzuim in de voorbije twee jaar, en in België neemt het verzuimpercentage met een stijging van 29% over de periode 2005-2008 het meeste toe.

Het aantal verzuimdagen van Belgische werknemers blijft stijgen en bedraagt gemiddeld zon 7,3 dagen per ziekmelding. België blijft hiermee wel onder het gemiddelde. Alleen in Duitsland (gemiddeld 6,6 dagen per ziekmelding) zijn werknemers minder lang afwezig. Nederland (10 dagen) en Frankrijk (13,5 dagen) doen het in vergelijking met Duitsland en België beduidend minder goed. Belgische werknemers die zich ziek melden, doen dat gemiddeld 2,3 keer per jaar. Dat is minder dan in Duitsland (2,4 keer), maar meer dan in Nederland (2 keer) en Frankrijk (1,8 keer).