Mag ik te laat komen door wegenwerken?

Soms lijkt het wel alsof er overal wegenwerken worden uitgevoerd. Mag je te laat komen op het werk wegens wegenwerken, en wat zijn de gevolgen?

Voorwaarden

Als je als werknemer een volledig dagloon wil behouden, zijn er enkele voorwaarden waaraan moet voldaan worden die te laat komen rechtvaardigen.

  1. Als je vertrekt naar je werk, moet je zowel lichamelijk als geestelijk in staat zijn om arbeid te verrichten.
  2. Je volgt je gewoonlijke weg, op het gewoonlijke tijdstip, met het gewoonlijk vervoermiddel van elke dag.
  3. Als je weet dat er werken zijn, moet je die proberen vermijden om toch tijdig op het werk te geraken. Een file moet je dus "overvallen", om aanspraak te kunnen maken op een volledig dagloon.
  4. Het probleem, waardoor je te laat komt, doet zich voor wanneer je al op weg bent naar het werk. Stel dat je in een hevige sneeuwstorm terechtkomt, en te laat komt, kan je nog steeds aanspraak maken op een volledig dagloon omdat je onmogelijk op voorhand weet kon hebben van de plotse weersverandering. De problemen moeten ook buiten de wil van de werknemer om plaatsvinden.

Wil je dus volledig betaald worden, moet je vroeger vertrekken of alternatief vervoer kiezen.

Wil je 's avonds vroeger vertrekken, om de files te vermijden, is dit ook niet toegestaan met behoud van loon. Er kunnen uiteraard wel praktische afspraken gemaakt worden met de werkgever over het presteren van minder uren per dag, glijdende werkuren, enzovoort. Deze overeenkomsten worden best op papier gezet.

Ontslag bij herhaaldelijk te laat komen?

Eén keer te laat komen kan onmogelijk een reden zijn voor ontslag. Wie echter herhaaldelijk te laat opdaagt, kan in eerste instantie een schriftelijke waarschuwing krijgen. De werkgever kan zelfs overgaan tot geldelijke sancties: inhouden van loon, geldboetes, enzovoort. In het uiterste geval kan je zelfs om dringende redenen ontslagen worden.