Maak betere todo-lijstjes met de 1-3-5-regel

Een van de stichtsters van de Amerikaanse carrièrewebsite The Daily Muse, Alex Cavoulacos, zweert bij de 1-3-5-regel om todo-lijstjes op te stellen. En van een dergelijk systeem wordt iedereen beter, vindt ze.

1 grote, 3 middelgrote, 5 kleine taken

De regel is simpel: je zet elke dag negen items op je takenlijst, één grote, drie middelgrote en vijf kleine taken. Een dergelijke prioriteitenlijst heeft als voordeel dat je zelf kiest welke taken die dag zullen afgewerkt worden, in plaats van op het einde van de dag vast te stellen wat je nu wel - en vooral niet - gedaan hebt.

Cavoulacos raadt werknemers aan om op het einde van elke werkdag de todo-lijst van de volgende dag op te stellen, zo ben je 's morgens meteen klaar voor het echte werk.

Last minutes

Maar wat als je in je job vaak onverwachte taken in de schoot geworpen krijgt - die bovendien asap moeten uitgevoerd worden? "In dat geval kan je één middelgrote en twee kleine taken nog niet invullen, om last minute vragen te kunnen opvangen," zegt Cavoulacos daarover.

Hoewel een duidelijk afgelijnde lijst misschien eerder beperkend lijkt, is het toch het proberen waard. "Het kan moeilijk zijn om je taken te herleiden tot een 1-3-5-lijst, maar het is belangrijk om je prioriteiten te stellen. Je hebt immers maar een beperkt aantal uren ter beschikking", zegt ze.