Lusteloos? Tips voor meer energie in je leven

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week lichten ze het belang toe van complimentjes geven (en krijgen!).

Herken je het volgende? Je verheugt je op een lekkere maaltijd maar voor je het weet heb je alles al opgegeten. Je rijdt naar huis van het werk en voordat je het beseft ben je al thuis. Je neemt een bad maar je gedachten dwalen af naar de afgelopen werkdag. Vaak is onze aandacht ergens anders en leven we op een automatische piloot. We nemen veel dingen als vanzelfsprekend aan en genieten er minder van.

Het is belangrijk je bewust te zijn van de kleine plezierige dingen die je een positief gevoel kunnen geven. Probeer eens bij de kleine dingen stil te staan en er van te genieten en dan merk je algauw dat je er ook zelf meer energie van krijgt. Maak op je werk bijvoorbeeld eens de tijd om met een collega een koffie te drinken en eens goed bij te praten. Probeer tijdens de middagpauze een korte wandeling in de zon maken en geniet van de frisse lucht en de zon op je gezicht. Geniet van een succesvol project dat je hebt afgewerkt en waarvoor je gecomplimenteerd wordt.

Recent onderzoek van Fritz, Lam en Spreitzer toonde aan dat mensen verschillende strategieën gebruiken om hun energie op het werk hoog te houden. Na een bevraging bleek dat de strategieën die voor het meeste energie zorgden de volgende waren: nieuwe dingen leren, je focussen op dingen die je plezier geven op het werk, een nieuw doel stellen, iets doen wat je collega blij maakt en tijd maken om iemand te bedanken

Hieruit blijkt dat een teken van waardering tonen aan collega’s door hen een complimentje, een glimlach of een schouderklopje te geven, zeer waardevol kan zijn. Er zijn zoveel manieren om een vriendelijk gebaar te tonen en het neemt niet zo veel tijd in beslag. Het zijn deze kleine eenvoudige gebaren die zorgen voor een warm gevoel bij anderen en voor energie bij jezelf.

I.s.m. ISW Limits

isw limits