Luidruchtig eten is grootste ergernis op kantoor

Het is een trend op kantoor dat werknemers tijdens de middag geen lunchpauze meer nemen. Door de drukte verlaten velen hun werkplek niet, maar proppen ze een broodje in hun mond terwijl ze gewoon verder gaan met tokkelen op hun computerklavier.

Het mag dan ook niet verbazen dat collega’s die luidruchtig eten tegenwoordig de grootste bron van ergernis zijn op kantoor. Een recent onderzoek van soepproducent Ainsley Harriott Cup Soup bij 2.500 Britten geeft aan dat 57% van de ondervraagden het meeste problemen heeft met luidruchtig etende collega’s. 26% stoort zich aan de geur van eten terwijl ze aan het werk zijn. Ook slordigheid en de afwas laten staan scoren hoog in het lijstje met ergernissen:

  1. Luidruchtig eten
  2. Slordige collega's
  3. Niet afwassen
  4. Stinkend eten
  5. Laatkomers
  6. Niet luisteren
  7. Roddelaars
  8. Klikkende balpennen
  9. Persoonlijke telefoontjes
  10. Klagen over ziektes

Lijden in stilte

Hoe hard dit alles ons ook stoort, toch lijden we liever in stilte dan dat we er iets over zeggen: maar liefst 83% vermijdt de confrontatie en houdt de klachten voor zichzelf. Mannen durven wel iets vaker dan vrouwen hun ongenoegen uiten: 20% tegenover 14%. Wie klaagt doet dat in de meeste gevallen in een persoonlijk gesprek, al is er ook 2% die daarvoor liever een e-mail stuurt.

Etiquette-expert William Hanson raadt aan om de ergernis toch ter sprake te brengen, zij het niet ten aanzien van het volledige kantoor. “Het beste wat je kan doen is de collega even apart nemen en hem met een glimlach en met je vriendelijkste stem subtiel vertellen dat zijn gedrag jou stoort”, aldus Hanson.