Lichaamstaal: hoe zie je dat iemand liegt?

Het is geen exacte wetenschap, het ontmaskeren van leugenaars. Zeker niet wanneer je te maken hebt met een pathologische leugenaar of een goede acteur. Maar bij het overgrote deel van de mensen waarmee je werkt, lokt liegen bij hen een verhoogde stressreactie uit. Deze stressignalen zijn makkelijk te herkennen als je weet waar te kijken. Wanneer je je collega goed kent en vooral weet hoe hij of zij zich in een rustige en ontspannen sfeer gedraagt, kan je snel kleine gedragsveranderingen opmerkingen bij stressvolle situaties.

Er is natuurlijk niet één gebaar of gezichtsuidrukking waaruit je kan afleiden of iemand liegt, maar hou volgende signalen in de gaten:

Boodschap en gebaren komen niet overeen

Je baas vertelt je bijvoorbeeld dat een doorgevoerde verandering voor ieders bestwil was, maar tegelijkertijd kruist hij zijn armen, houdt hij zijn bovenlichaam stijf en glimlacht hij geforceerd. Dan weet je dat er iets mis is. Wanneer iemand gelooft in wat ie zegt, rijmt dat met hoe hun lichaam zich gedraagt.

Meer met je ogen knipperen

Meer met je ogen knipperen wordt gelinkt aan stress. Wanneer iemand liegt of gestresseerd is, kan je zien dat zijn of haar ogen meer zullen knipperen.

Aan je gezicht prullen

Mensen die liegen of een belangrijk statement maken, komen vaak - net voor ze beginnen praten - even aan hun neus. Ook kort je mond aanraken, kan een signaal zijn dat iemand liegt. Kinderen die liegen doen het soms ook, ze brengen hun hand voor mond, omdat ze eigenlijk weten dat ze iets fout hebben gedaan. Dat gebaar zie je dus in een afgezwakte vorm bij volwassenen die liegen.

Géén non-verbale signalen

Wanneer mensen liegen, gaan ze net wel heel veel aandacht besteden aan het verbergen van non-verbale signalen die hun zouden kunnen verraden. Mensen die dus normaal gezien veel gebaren gebruiken en dat in een bepaalde situatie niet meer doen, de handen kruisen, handen in de zakken steken of hander onder de tafel houden, zouden wel eens aan het liegen kunnen zijn.

Tekst: Mies Cosemans - Bron: thenonverbaladvantage.com

Meer lezen over lichaamstaal?
- Je voeten en benen verraden alles
- Glimlach = formule tot succes
- 9 houdingen die rekruteerders irriteren