Lichaamstaal: 4 dingen die vrouwen niet mogen doen op het werk

Bepaalde dingen kan je als vrouw maar beter niet doen op het werk. Je verliest daardoor geloofwaardigheid en autoriteit, zo stelt de Amerikaanse onderzoekster Carol Kinsey Goman in haar boek The Nonverbal Advantage. Welke houdingen kan je als vrouw beter vermijden op de werkvloer?

1. Te veel hoofdknikjes

Schuin met je hoofd knikken als iemand praat kan een teken zijn van luisterbereidheid en betrokkenheid. Het is ook iets typisch vrouwelijk. Maar onbewust zendt het signalen uit van van onmacht en kwetsbaarheid. Een vrouw die krachtig wil overkomen en macht wil uitstralen, moet haar hoofd stil en recht houden Een neutrale positie dus.

2. Te weinig plaats

Wanneer je krachtig wil overkomen moet je fysisch je ruimte opeisen. Vaak doen vrouwen of lager gepositioneerde mannen dit niet. Ze krimpen eerder in elkaar en houden het lichaam klein. Terwijl hoger gepositioneerde mannen hun lichaam groot maken en de ruimte die er is, ten volle gebruiken.

3. Meisjesachtig

Iedereen gebruikt gebaren, nog meer wanneer je onder stress bent. Je wrijft in je handen, je pakt je bovenarmen vast of je raakt je nek veelvuldig aan. Maar vrouwen verliezen aan macht als ze zich als meisjes beginnen te gedragen: met je haarlokken spelen, wriemelen met je juwelen, aan je nagelriemen bijten, ... Te vermijden dus als je professioneel wil overkomen.

4. Overdreven veel glimlachen

Typisch voor vrouwen is dat ze net overdreven veel beginnen te glimlachen bij serieuze zaken of als ze negatieve feedback moeten geven. Natuurlijk heeft glimlachen een positief effect op communicatie, maar wanneer je als vrouw te veel lacht, komt het over alsof je een tekort hebt aan autoriteit.

Bron: thenonverbaladvantage.com