Lady Linn: "Was muziek niet gelukt, dan had ik Slavische Talen gestudeerd"

Lien De Greef, oftewel Lady Linn, heeft met haar nieuwe album ‘No Goodbye at All’ haar veroveringstocht op België en Frankrijk ingezet. Hoe combineert ze haar drukke carrière met haar privéleven?

Naast Lady Linn and her Magnificent Seven ben je nog met een heel aantal zaken bezig. Hoe combineer je het allemaal?

“Ja, dat klopt. Ik zing in enkele andere groepjes en geef ook les aan een muziekacademie in Gent. Lesgeven doe ik één dag per week. De sleutel is goed plannen en kunnen rekenen op mensen die begrip voor je hebben. Zo heb ik met de directeur van de muziekacademie goede afspraken. Ik heb de mogelijkheid om mijn lessen af en toe te verplaatsen. Dat is geen enkel probleem.”

“Dat lesgeven wil ik ook graag blijven doen. Het is boeiend en geeft me een financiële zekerheid. Veel andere muzikanten doen het trouwens ook. Het is niet evident om zomaar van je muziek te leven.”

Heb je er altijd van kunnen leven? Of heb je soms ook andere jobs aangenomen?

“Doordat ik na mijn studies Jazz aan het conservatorium in Gent meteen ook les kon geven heb ik geen andere jobs moeten aannemen. Om muziek te maken moet je bijvoorbeeld veel repeteren en dat brengt natuurlijk niets op.

“Ik ben blij dat ik meteen aan de slag kon als leerkracht, want op die manier had ik voldoende vrijheid om te kiezen wat ik zelf wilde doen. Vanaf mijn achttiende verdiende ik ook al af en toe een centje bij door de muziek. “

Mocht het niet gelukt zijn in de muziek, welke weg zou je dan hebben gekozen?

“Voor het conservatorium in Gent moest ik een ingangsexamen afleggen. Ik had mezelf voorgenomen dat als ik niet zou slagen, ik me zou inschrijven voor de opleiding Slavische talen. In het middelbaar volgde ik Latijn-Moderne Talen, dus talen liggen me wel. Vertaler tolk zag ik ook nog wel zitten. Gelukkig was ik geslaagd voor mijn toelatingsexamen en heb ik zonder veel problemen mijn opleiding Jazz doorlopen.”

“Tijdens mijn middelbare studies heb ik wel altijd muziekschool gevolgd. Aanvankelijk was het de bedoeling om pianiste te worden, maar ik bleek toch beter te zijn in het zingen. Dus heb ik me daar op toegelegd.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Dat is altijd zeer verschillend. Vandaag moest ik bijvoorbeeld vroeg uit de veren. Ik ben om half zeven opgestaan en heb de hele dag door interviews afgelegd. Vanavond moet ik ook nog richting Studio Brussel om daar mijn nieuwe album voor te stellen. Morgen staan er dan weer een hele voormiddag repetities gepland.”

“Ofwel is het heel rustig, wat me dan de tijd geeft om liedjes te schrijven, ofwel komt alles bij elkaar. Gelukkig heb ik een goede manager die mijn planning strak opvolgt.”

Doe je dingen in je vrije tijd die niets met muziek te maken hebben?

"Ja! Ik probeer regelmatig te gaan rolschaatsen en ben lid van Blades on Vinyl. Samen met 6 andere vrouwen maken we dansvoorstellingen op rolschaatsen. Ik ga ook graag op restaurant en dansen met vriendinnen."

Heb je nog zenuwen voor optredens?

"Eigenlijk niet meer. Ik heb er nu al zoveel achter de rug dat de ergste zenuwen voorbij zijn. Binnenkort gaan we voor het eerst door Frankrijk toeren. Daar heb ik wel weer zenuwen voor. Maar ik heb me al voorgenomen Franse les te volgen. Ook handig voor mijn bindteksten want daar ben ik geen held in. (lacht)”

Je band bestaat voornamelijk uit mannelijke muzikanten. Valt dat goed mee?

“Jazeker. Het zijn stuk voor stuk fijne mensen. En bovendien hebben we sinds kort een nieuwe vrouwelijke saxofonist. Vanaf nu ben ik dus niet meer de enige vrouw in het gezelschap!”

Heb je nog tips voor beginnende muzikanten?

“Probeer vooral te doen wat jij voor ogen hebt. Een opleiding aan het conservatorium is een goede basis, maar je kan ook zonder opleiding slagen in de muziek. Toon ook interesse in de muziek van andere muzikanten en ga veel naar andere optredens kijken. Via via kom je dan zo wel aan projecten.”


asset/48067

No Goodbye at All vind je nu in de winkelrekken. Meer info op www.ladylinn.be.