Kwart van de werknemers durft niet naar het toilet

Verstopte potten, remsporen, natte brillen en penetrante geurtjes. Naar de wc gaan op kantoor is niet altijd een pretje.

Als het echt niet anders kan, dan gaan we uiteindelijk wel, maar liefst van al vermijden we het sanitair op het werk. Velen gruwen namelijk van de staat van de toiletten. Sterker nog: een kwart van de mensen durft op het werk niet eens naar de wc. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse onderzoeksbureau Interview-NSS in opdracht van schoonmaakbedrijf Hago.

Opvallend is het verschil tussen grote en kleine bedrijven. 79% van de werknemers in bedrijven met minder dan twintig werknemers durft plaats te nemen op het toilet. Bij bedrijven met meer dan honderd werknemers is dat amper 31%. In kleine organisaties vindt 83% van de mensen hun bedrijf in het algemeen schoon. Voor grotere ondernemingen is dat 'slechts' 67%.

Minder vaak schoongemaakt vanwege de crisis

Volgens Rob Westerlaken, algemeen directeur van Hago, zijn vuile toiletten vaak te wijten aan besparingen: “Er zijn nogal wat organisaties die nu minder geld besteden aan schoonmaak, omdat ze andere prioriteiten hebben. Bij grotere bedrijven kijken ze meestal naar het beschikbare budget om dan te beslissen hoe vaak er schoongemaakt zal worden.”

Nog uit het onderzoek van Interview-NSS blijkt dat vuile toiletten met 79% veruit de grootste ergernis is van werknemers over viezigheid op kantoor. Op twee staat een vieze werkruimte (39%) en op drie een vies bureau (34%).