Kunnen de kleuren van mijn kantoor een invloed hebben op mijn humeur?

Het kantoor waarin ik werk heeft een nieuw verflaagje gekregen. De muren zijn niet langer crèmekleurig, maar hebben de donkerdere grijze kleur van het bedrijfslogo gekregen. Kan het dat die andere kleur een invloed heeft op mijn humeur? Sindsdien heb ik precies het gevoel dat het me allemaal wat zwaarder valt.
Het advies van Arista

Kleuren hebben inderdaad niet alleen een effect op de weerkaatsing van het licht, maar ze hebben ook een psychologisch effect.

Het psychologisch effect van kleuren

Donkere kleuren hebben een deprimerend effect hebben en zetten niet aan properheid, terwijl lichte kleuren eerder stimulerend en rustgevend zijn. Lichtere kleuren ogen ook vrolijker en zetten aan tot properheid, en doen een ruimte groter lijken.

In een werkplaats waar de taak eenzijdig en monotoon is kan men best een paar stimulerende kleuraccenten in het gezichtsveld brengen.  Wanneer de taak een grote aandacht vergt zijn de muren best in een lichte kleur geverfd.

In doorgangen zoals gangen, kantines en vestiaires kan men wat meer kleuren gebruiken om afwisseling te brengen met de werklokalen.

De verschillende kleuren

De drie primaire kleuren rood, blauw en geel, hebben elk hun specifieke eigenschappen:

Rood

De kleur rood heeft een prikkelende invloed: ze stimuleert de bloedsomloop en stimuleert de hartslag. Een volledig rode kamer geeft de indruk dat de temperatuur twee tot drie graden hoger ligt dan in een witte ruimte. Het nadeel is dat de kleur vermoeiend is voor de ogen en het gestel in het algemeen. Je kan ze dus het beste enkel gebruiken als referentiepunt of als accentkleur.

Geel

De kleur geel stimuleert activiteit en creativiteit en ze bevordert de communicatie. Het is de ideale kleur voor kantoren, klaslokalen en alle andere lokalen waar aandacht nodig is.

Blauw

De kleur blauw heeft een rustgevende en vredige invloed. In zachte tinten kan ze hoofdpijn verlichten, maar in donkere nuances kan ze slaapverwekkend en deprimerend werken.
Samengevat kunnen we de effecten op het gemoed van kleuren als volgt weergeven:

Kleur Effect op waarneming van ruimte Indruk van temperatuur Psychologisch effect
Blauw Doet de ruimte groter lijken Koud Rustgevend
Groen Doet de ruimte groter lijken Zeer koud en neutraal Zeer rustgevend
Rood Doet de ruimte kleiner lijken Warm Opwekkend
Oranje Doet de ruimte in sterke mate kleiner lijken Zeer warm Stimulerend
Geel Doet de rumte kleiner lijken Zeer warm Stimulerend
Paars Doet de ruimte in sterke mate kleiner lijken Koud Stimulerend, onrustbarend, ontmoedigend