Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Koppels die in dezelfde richting pendelen zijn gelukkiger

Koppels die in dezelfde richting pendelen om naar het werk te gaan zijn over het algemeen gelukkiger dan koppels die in verschillende richtingen reizen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Hong Kong.

Statistisch significant

Meer dan 400 koppels uit de VS en Hong Kong werden bevraagd over de richting, afstand en duur van hun pendeltraject. Uit de resultaten blijkt dat huwelijksgeluk en de pendelrichting significant samenhangen.

Later werd in een laboratorium nog een experiment uitgevoerd om deze bevindingen te bevestigen. Proefpersonen die elkaar voorheen nog nooit ontmoet werden in duo's opgedeeld en moesten een bepaalde taak uitvoeren. Duo's die net daarvoor in dezelfde richting hadden gewandeld waren meer tevreden over hun toegewezen partner dan duo's die dat niet hadden gedaan.

Geen paniek

Volgens professor Robert Wyer - die het onderzoek leidde samen met professoren Xun Huang, Ping Dong en Xianchi Dai - hoeven koppels die 's morgens in tegenovergestelde richtingen reizen niet bepaald te vrezen voor een scheiding.

"Huwelijksgeluk wordt mee bepaald door een hoop andere dingen die veel belangrijker zijn dan je pendelrichting," zegt hij in een interview. "Toch is het erg opmerkelijk dat zo'n klein en schijnbaar onbenullig gegeven als de richting waarin je pendelt een statistisch significante invloed heeft op je relatietevredenheid."