Koffieverslaving is officieel een mentale aandoening

In de vijfde editie van de bijbel voor psychische aandoeningen, de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), zijn koffieverslaving en koffieafkickverschijnselen opgenomen in de lijst met stoornissen.

Koffieverslaving

In de DSM-4 stond al een lijstje met symptomen van 'caffeïne-intoxicatie'. Onder andere rusteloosheid, nervositeit, opgewondenheid, slapeloosheid, blozen, tics en hartkloppingen wijzen erop dat je te veel caffeïne hebt binnengegoten.

'Te veel' staat doorgaans gelijk aan meer dan 250 mg caffeïne, of ongeveer twee à drie koppen koffie.

Afkicken van koffie

In de vernieuwde DSM gaat men nog een stapje verder, en worden ook afkickverschijnselen van koffie beschreven.

Symptomen die hierop kunnen wijzen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen, een slecht humeur en misselijkheid of spierpijn. Wie van drie of meer van deze klachten last heeft, gaat volgens de DSM door een afkickproces.

Controverse

De nieuwste versie van de DSM leidt tot veel controverse, omdat steeds meer aandoeningen - die op het eerste zicht vrij onschuldig lijken - erin opgenomen worden.

Alan J. Budney, die het handboek mee samenstelde, verdedigt de keuze om koffieverslaving in de DSM op te nemen. "Er zijn genoeg mensen die koffieafkickverschijnselen vertonen. Wanneer ze geen caffeïne in hun lichaam hebben, krijgen ze echte symptomen die hun werk, slaap, of andere activiteiten beïnvloeden," stelt hij in Time.