Kinderopvang in je bedrijf

Kinderopvang is soms niet evident. Vooral de opvang van peuters en zieke kinderen zorgt voor problemen en ook tijdens de schoolvakanties zitten werkende ouders al eens met de handen in het haar. Gelukkig leveren sommige bedrijven inspanningen om hun medewerkers te ondersteunen bij de opvang van hun kroost.

De bedrijfscrèche

Het aantal privé-ondernemingen met een eigen kinderdagverblijf kun je op één hand tellen. Dat ons land zo weinig bedrijfscrèches telt, kan ongetwijfeld verklaard worden door de hoge investering die eraan vast hangt. Bovendien behoort kinderopvang helemaal niet tot de kernactiviteit van de doorsnee onderneming. En, zo zegt Kind en Gezin, opvang op het werk kan betekenen dat de band tussen de werkgever en de werknemer te nauw wordt.

Wie een bedrijfscrèche alvast wel een goed idee vinden, zijn de medewerkers van Swift. Al dertien jaar zijn hun peuters van 2 maand tot 2,5 jaar tijdens de kantoortijden welkom in het kinderdagverblijf van het bedrijf. Per dag zijn dat er een 65-tal.

De openbare sector kent meer van dat soort initiatieven. Zo heeft de VRT een eigen kinderdagverblijf op wandelafstand van de kantoren en ook in diverse ziekenhuizen worden de peuters van de personeelsleden opgevangen. Eén nadeel: het aantal kinderen dat er mag opgevangen worden, is beperkt en de wachttijden zijn lang. De crèche van het UZ van Gent bijvoorbeeld is door Kind en Gezin slechts erkend voor de opvang van 28 kinderen. En dat is, gezien het ruime personeelsbestand, veel te weinig.

Nannyservice

Bij Orange hebben ze geen intern kinderdagverblijf, maar wel een ' nannyservice'. Daarvoor werkt de telecomoperator samen met de Onafhankelijke Mutualiteit. Als een kind van een werknemer ziek is, belt die naar een groen nummer. Kort daarna staat er een gediplomeerde kinderverzorgster voor de deur die de rest van de dag op de kinderen past. En mama en papa, die kunnen gewoon gaan werken. De service is voor de medewerker bovendien volledig gratis. De werkgever betaalt.

Vakantieopvang

Terwijl de bedrijfscrèche en de nannyservice in de meeste ondernemingen niet ingeburgerd zijn, is de opvang tijdens de schoolvakanties dat wel. Zo organiseert de Vlaamse Gemeenschap opvang voor de kinderen van al haar eigen personeelsleden en die van een aantal openbare instellingen zoals VDAB en Export Vlaanderen. Kinderen tussen 3 en 14 jaar kunnen met hun ouders mee naar het werk, waar een groep monitoren hen opwacht met tal van activiteiten.

Het sport- en speelbos van de VRT is iets gelijkaardigs en kun je best vergelijken met een speelpleinwerking. Wie zijn kinderen liever niet meeneemt naar de Reyerslaan, kan rekenen op een dagelijkse vergoeding voor opvang ergens anders.

De medewerkers van Axa hebben ook recht op zo'n tussenkomst, maar ze kunnen even goed hun kinderen naar de dagkolonie brengen, georganiseerd op de site van de Vorstlaan in Brussel. In Antwerpen werkt Axa samen met een lokale jeugdvereniging. De ouders nemen hun bengels mee naar het werk van waar ze met een busje naar het speelplein rijden.

Ook Mobistar opent tijdens de vakantie zijn deuren voor de kinderen van het personeel. Althans, die van een schoolgebouw vlakbij het bedrijf. Het initiatief heeft trouwens een eigen naam: Mobikids.

De bijdrage die een werknemer voor de vakantieopvang betaalt, varieert van bedrijf tot bedrijf: van nauwelijks 1 euro tot 12,5 euro per dag. Voor een werkgever is dat per kind een veelvoud daarvan. In de kostprijs zijn alle activiteiten en meestal ook een maaltijd inbegrepen.

Een laatste meldenswaardig initiatief is dat van het UZ van Gent. Het ziekenhuis sponsort de deelname aan een aantal kampen, onder andere van Bloso, BGJG en Musica. Per kind worden maximaal 30 dagen gesubsidieerd. De tussenkomst is afhankelijk van de duur en de kostprijs van het kamp en schommelt tussen 5 en 10 euro per dag.

Tekst: Evy Ballegeer