Jouw kantoorbaan over 20 jaar

Hoe ziet een doorsnee kantoor er over twintig jaar uit? Volgens Wim de Ridder, hoogleraar ‘Toekomstverkenning en Toekomstonderzoek’ aan de Universiteit Twente, gaan we in de toekomst totaal anders werken.

 

Zelfstandige professionals

Gestandaardiseerde arbeid zal door robots worden uitgevoerd en nine-to-fivejobs zullen niet meer bestaan. De toekomstige medewerker is een gespecialiseerde, zelfstandige professional met meerdere jobs bij verschillende werkgevers. Klassieke hiërarchische managementstructuren gaan op de schop en maken plaats voor nieuwe samenwerkingsverbanden.

 

Ultraflexibele werkkrachten

Volgens Erik Brouwer, journalist en publicist op het gebied van technologie en informatie, hebben we binnen afzienbare tijd zelfs geen bedrijfsgebouwen meer. Iedereen zal ultraflexibel werken op verschillende locaties, die 24/7 beschikbaar zijn. Vaste werktijden zullen definitief tot het verleden horen.

 

Relatie medewerkers

Hét heikele punt in dit verhaal is uiteraard hoe werknemers zullen reageren op een werkdag zonder duidelijk begin en einde. Hoe ga je om met een hoge werkdruk wanneer de werkdag niet meer duidelijk afgebakend is? Het staat als een paal boven water dat we meestal niet zullen kunnen rekenen op de zelfkennis en de zelfdiscipline van de individuele medewerker. Een duidelijk kader, constante bijsturing en begeleiding van leidinggevenden zullen voor een goed evenwicht moeten zorgen. De vraag is ook hoe het management de medewerkers zal begeleiden bij deze transformatie.

 

Vertrouwen is noodzakelijk

Hoewel het koffiedik kijken is hoe de kantooromgeving zal evolueren, zien we vandaag al nieuwe initiatieven opduiken die in die richting gaan. Coworking, een samenwerkingsvorm waarbij verschillende bedrijven flexibele werkplekken huren, is daar een voorbeeld van. Doordachte flexibiliteit en het vertrouwen in medewerkers zullen in ieder geval cruciaal zijn.

 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company (http://www.timemanagementcompany.com) en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.