Jouw kantoor anno 2013: kleurrijker, gezelliger, transparanter

De tijd waarin iedereen een eigen kantoor had ligt al lang achter ons. Steeds meer werkgevers denken na over hoe ze hun beschikbare ruimte optimaal kunnen indelen om productieve, creatieve werknemers te stimuleren.

Vergaderen

Er zijn dan ook een aantal trends merkbaar. Zo zie je grote, afgezonderde vergaderzalen steeds minder. "Grote vergaderzalen zijn eigenlijk dure vierkante meters die slechts sporadisch gebruikt worden," vertelt Bart Driessen van kantoormeubelenontwerper en -producent Pami. "Die ruimtes worden daarom steeds meer multidisciplinair: er kan een gezellige lunch genomen worden, er worden flexplekken gecreëerd, er wordt gevideoconferencet ... "

Kleinere, gezellig ingerichte 'overlegplekken', ingeplant in het landschapskantoor, zijn aan een opmars bezig. Zulke informele vergaderhotspots op de werkvloer vragen om een nieuwe aanpak en innovatieve producten. Speciaal ontworpen loungezetels creëren bijvoorbeeld ruimtes die afgesloten zijn van het omgevingsgeluid en die ook de omringende collega's in het landschapsbureau niet storen.

Iedereen in de open space?

Ook het (top)management ontsnapt niet aan de nieuwe trends op de werkvloer. CEO's hermetisch afgesloten hokken behoren gelukkig al even tot het verleden, en nadat de 'opendeurstijl' populair werd - om zo de werknemers de kans te geven om binnen te waaien en te overleggen met de baas - gaan huidige kantoordesigns nog een stapje verder. "We zien meer en meer managers die tussen hun mensen gaan zitten in de landschapskantoren. Wanneer ze toch in een eigen kantoorruimte zitten, dan is die heel transparant, met bijvoorbeeld glazen wanden," aldus Driessen.

De hele 'look & feel' van het landschapskantoor verandert mee. Niet alleen bureaus hebben er een plek, ook huiselijke elementen zijn naar binnen geslopen. Warme tapijten, gekke lampen, gezellige coffeecorners ... Het zorgt allemaal voor meer motivatie en efficiëntie. Saai grijs en beige hebben hun tijd wel gehad.

Gezond op kantoor

Die huiselijke sfeer wordt gecombineerd met enkele ingrepen die werknemers gezonder moeten houden op de werkvloer. België volgt daarbij het voorbeeld van Nederland en de Scandinavische landen, waar ergonomie hoog op de agenda staat. Driessen: "Uit onderzoek is al gebleken dat een goede ergonomie het absenteïsme vermindert. De meerkost van een goede bureaustoel betaalt zichzelf zo automatisch terug." Fabrikanten bieden ook zogenaamde 'zitschoolsessies' aan, waarbij aangeleerd wordt hoe ze hun stoel optimaal moeten afstellen.

Omdat zittend werk écht niet gezond is vinden ook ontspannings- en bewegingsmogelijkheden hun weg naar kantoren. Een Wii, een kickertafel of een aantal fitnesstoestellen zijn al een tijdje geen vreemde eenden meer. Onlangs kondigde Antwerps burgemeester Bart De Wever bijvoorbeeld aan om een mini-fitness aan te leggen in het stadhuis, om beweging bij het personeel te bevorderen.

Hoe ziet jouw werkplek eruit? Vertel het ons in de reacties hieronder.

Bekijk de slideshow