Jouw collega, jouw vriend(in) ?

Mensen werken elke dag 7 tot 8 uur samen met hun collega’s. Het is dan ook belangrijk een goede relatie met je collega’s en/of baas te onderhouden. Maar echte vriendschap is voor veel werknemers een brug te ver, zo blijkt uit recent onderzoek van Rainbow Flex Careers. 

 

Rainbow Flex Careers ondervroeg 330 administratieve medewerkers uit de HR-sector over hun relatie met collega’s. Opvallende vaststelling: slechts 4,9% beschouwt zijn/haar collega’s ook als een vriend(in).

 

Mensen vinden het wel belangrijk in een goede verstandhouding te leven met hun collega’s. Daarom is een collega altijd welkom bij hen thuis. Bijna 60% van de ondervraagden heeft al eens een collega thuis uitgenodigd. Maar daar moet niets meer achter gezocht worden. Want 23,8% geeft aan geen enkele collega als een vriend(in) te beschouwen. Echte vriendschap wordt geassocieerd met iets uit de privésfeer en dat willen ze liefst gescheiden houden van hun werk.

 

Wel goede collega’s, geen vrienden

59,6% beschouwt ongeveer 15% van de collega’s als vriend. En slechts 4,9% van alle ondervraagden beschouwt hun collega’s als één grote vriendenkliek.

 

Niettemin brengen we best veel tijd door met onze collega’s. Meer dan de helft van de werknemers gaat gemiddeld 1 keer per week uiteten met collega(s). En 27,89% gaat zelfs bijna elke dag – 4 tot 5 keer per week – met de collega(s) uiteten. Samen gaan eten, bevordert een toffe collegiale sfeer en is een aangename manier om de lunchpauze door te brengen. Maar er wordt dan vooral over koetjes en kalfjes gebabbeld. De intieme gesprekken die je met échte vrienden hebt, voeren we doorgaans niet met collega’s.

 

Niet jaloers op job van de baas

Eén van de collega’s is natuurlijk ook je baas. In 66% van de gevallen is die baas ouder en bij 83% van de ondervraagden een man. Dit maakt het blijkbaar moeilijker om vriendschapsbanden aan te knopen.

 

Ruim 94% van de werknemers gelooft dat hij/zij over voldoende capaciteiten beschikt om de baas te vervangen, maar slechts 15,45% zou dat ook effectief willen doen. Mensen beseffen blijkbaar dat ze daarvoor meer leiderschap en verantwoordelijkheden moeten nemen en dat hebben ze er zelden voor over.

 

 

Lees ook:

Welk type collega ben jij?

7 manieren om nee te zeggen zonder je schuldig te voelen

5 tips om met woede op collega's om te gaan