Jong en rijk(er), even plezant als oud met vrije tijd

De jeugd heeft het goed, heeft het beter, heeft het nog nooit zo goed gehad. Echt waar? Ik dacht het niet.

De jeugd is te beklagen, mijnheer, mevrouw. De levensverwachting is nog nooit zo hoog geweest, wat betekent dat we met zijn allen zitten staren op uitzichtloze weekends op bezoek bij ouders en godbetert, grootouders. Beleefd op de koffie, de erfenis zien wegsmelten als sneeuw voor de zon, volledig verbeurd aan likeurpralines, biscuittaarten en slechte zoete wijn.

Alsof dat nog niet genoeg is moeten ze ook nog eens erg braaf zijn, want anders wordt dat stukje erfenis (wat er van overblijft na de successierechten) ook nog weggegeven.

Zwart werken en bijklussen zit er ook al niet meer in, dat kun je niet meer straffeloos. Onkostenposten uit de eigen zaak? Nauwelijks. De depressie bij het staren naar een loonstrookje, die is nakend.

Campusrecruitment? Weggeplukt worden van de universiteitsbanken en zelf je eigen spectaculaire bolide kiezen? Letterlijk het hof gemaakt worden door de grote jongens in de zakenwereld? Ver ligt dat achter ons.

Je moet terug blij zijn dat je samen met je partner een fatsoenlijk inkomen bij elkaar kan harken om een gezin te stichten en te onderhouden. Want er staan zoveel wachtenden na je klaar.

Toegegeven, de firmawagens zijn er nog steeds, maar of je daar nu meteen vrolijk moet van worden, dat is weer een andere vraag. Echt lekker rijden doet het al lang niet meer, en het is een opgave om die krengen kwijt te raken in de stad, waar je huurt, omdat je nooit aan bouwen zal toekomen.

Ja, de jeugd heeft het lekker. Hoogopgeleid, meer mogelijkheden dan ooit te voren om te leven, te reizen en te groeien. Maar toch, minder tijd, minder middelen en meer onzekerheden.

Misschien moet er wel een keertje nagedacht worden. En moeten we van ‘eerlijk oversteken’ spelen. Keer het gewoon om! Veel ‘vitale grijzerds’ willen zinvol werk, maar doen dat minder voor het geld. Ze willen zinvol bezig blijven. Misschien niet eens vijf dagen op vijf. Daar hebben ze best wat voor over.

Ik kwam onlangs een vriend van mij tegen. De schouders hoog, de kop er quasi volledig tussen gezakt. 50 jaar en moedeloos. “Ik heb 25 jaar een carrière opgebouwd. Ik leefde daar voor. En dan ineens was het over. Nu verdien ik nog steeds veel geld maar ik doe iets wat ik niet leuk vind. Mijn werk was mijn leven.”

Ik herkende het volledig. Onze generaties, en die voor ons wellicht nog veel meer, zijn opgegroeid met een mentaliteit waarbij de loopbaan en het succes centraal stond. Ontspanning zou later komen. Je hoeft daar niet meteen een oordeel over te vellen, het was meestal gewoon zo.

Zingeving en balans nu, zijn veel rijker en misschien ook juister geworden, bij jong en oud. Getuige daarvan, de laatste reflecties over moederschap en werk, recent in de kranten en diverse sociale media platformen.

Misschien wordt echte ‘levens’kwaliteit ook wel anders ingevuld. En moeten we jongeren sneller de kans geven om een vol leven uit te bouwen, en een stuk zekerheid te realiseren. Met een hoger startloon en een tragere groei in de salariëring.

En als tegenprestatie kunnen we er dan voor zorgen dat het groeiende segment ‘oudere’ werknemers zinvol aan de slag kan blijven, eerder dan hen in gouden kooien bezig te houden. Waarbij vrije tijd een zinvolle alternatieve beloning kan zijn.

Anderen zijn beter geplaatst om dergelijke modellen uit te bouwen en te toetsen aan economische haalbaarheid, maar misschien haalt het onze globale gelukscoëfficiënt wel omhoog.

Het is maar een idee.

 

Guido Everaert is blogger-columnist, docent, spreker en auteur. Na een verleden in marketing en communicatie, nu vooral bezig met de toekomst en de plaats van goede verhalen daarin. Schrijft o.a. een wekelijkse column voor demorgen.be, en vanaf nu ook over werk in Vacature Magazine. Recent verscheen van zijn hand het boek ‘Storytelling - verhalen maken merken' (Lannoo campus).

 

Twitter : @guidooohh
Website: www.justguidooohh.com

 

(Niet) mee eens? Reageer hieronder of op Twitter met #overwerkt