Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Is jouw vermoeden gegrond?

Anorexia is een ernstige ziekte, die een stap verder gaat dan streng diëten of extreem gezond eten. Het is dus niet omdat je collega erg op haar voeding let, weinig eet of heel slank is, dat zij aan anorexia lijdt.

Let dus op dat je je eigen normen omtrent voeding niet oplegt aan je collega: het is niet omdat jij geen calorieën telt en eerder Bourgondisch leeft, dat een collega die wel erg op zijn/haar voeding let, noodzakelijkerwijs een eetstoornis heeft.
Hoe kan je anorexia herkennen?

  • Anorectische personen vertonen meestal een erg afwijkend eetgedrag: ze eten weinig of niet, ze eten liefst alleen, of ze vertonen opvallende eetgewoonten zoals zeer langzaam eten en lang kauwen, of rare en/of dwangmatige eetrituelen zoals bijvoorbeeld het eten in extreem kleine stukjes snijden. Bovendien zijn ze vaak uiterst streng in wat ze eten en bannen ze bepaalde calorierijke dingen zoals chocolade, koekjes, sauzen en boter volledig uit hun voedingspatroon.
  • Er zijn een aantal typische fysieke symptomen die kunnen voorkomen: uiteraard ondergewicht, maar ook er slecht en bleek uitzien, het altijd koud hebben en daarom steeds warme kleding dragen, donshaar op lichaam en aangezicht en problemen met haar, huid en nagels. Vaak dragen ze wijde, verhullende kleding om het ondergewicht te verbergen.
  • Daarnaast kan je ook een aantal sociale tekenen herkennen: anorectische personen zullen zich vaak terugtrekken, zeker als er bij de sociale activiteit verwacht wordt dat men eet. Ze verzinnen uitvluchten (“Ik kom net van tafel” of “Ik heb teveel werk, ik heb geen tijd om te lunchen”) en verbergen dat ze niet eten of ze verdwijnen na het eten (vaak om te gaan braken). In hun vrije tijd doen ze vaak overmatig aan sport.
  • Tenslotte kunnen ze moeilijkheden ervaren om zich te concentreren en erg  vermoeid zijn. Ze zijn vaak prikkelbaar en snel overstuur. Andere psychologische kenmerken zijn depressiviteit, perfectionisme en een verstoord lichaamsbeeld.

Hou er rekening mee dat anorectische personen vaak erg goed zijn in het verbergen van hun ziekte.

Lees hier het volledige dossier over anorexia nervosa.

I.s.m. ISW Limits