Is het beter op een zitbal te zitten dan op een gewone bureaustoel?

"Ik heb mij laten vertellen dat je beter een hele dag op een zitbal zit in plaats van een stoel als je last hebt van je rug. Klopt dit? En kan ik dan aan mijn baas vragen dat hij zo’n zitbal voor mij koopt?"
Het antwoord van HPD-AristA

Het gebruik van een zitbal wordt aangeprezen als het ideale zitmeubel voor de rug. Het zou de gebruiker verplichten om een correcte houding aan te nemen. Het blijft echter controversieel. We moeten een aantal kritische bemerkingen maken.

Een zitbal leidt tot een correcte zithouding?

Je kunt inderdaad een juiste zithouding aannemen op een zitbal, maar je kunt evengoed in een verkeerde 'doorgezakte' houding gaan zitten. Eigenlijk kan je maar op één manier correct op een zitbal zitten. Afwisseling van houding wordt bijna onmogelijk.

Wil je in een juiste houding op een zitbal zitten, dan zal je een actieve inspanning moeten leveren om die houding te handhaven. Daar is op zich niets mis mee maar de doorsnee gebruiker zal dit geen hele dag uithouden.

Wij hebben immers nood aan de mogelijkheid om onze rug passief te laten ondersteunen en daarvoor is een rugzitting onontbeerlijk. Vergeet ook niet dat een zitbal een vaste hoogte heeft en dus niet in de hoogte verstelbaar is, tenzij je er eentje op jouw maat laat maken.

Zal een zitbal meer uitnodigen tot beweging?

Misschien wel, dat zal vooral afhangen van je werktaak en van de mate van concentratie die je nodig hebt.

Een zitbal laat toe om gymnastiekoefeningen te doen aan je bureau, maar is dat ideaal?

Wij denken dat het beter is om een goede bureaustoel te hebben die je rug goed ondersteunt en die een dynamische zithouding toelaat en dit in combinatie met de raad om regelmatig te bewegen, lees: opstaan en rondstappen.

Even weg van je beeldschermwerkpost (koffie halen, met een collega spreken, naar de printer lopen) doet andere spieren werken en zorgt even voor een mentale ontspanning.

Conclusie

Kortom, een zitbal is een leuk supplement maar kan geenszins een klassieke bureaustoel vervangen. Een zitbal is geschikt om te gebruiken gedurende een beperkte tijd maar niet gedurende een hele werkdag.

Je kunt altijd vragen aan je baas om er één te kopen, maar je kunt het niet eisen. Hou er rekening mee dat een zitbal niet voldoet aan de minimumeisen van een bureaustoel zoals die door de wetgever worden opgelegd.