Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

In het Facebook-kantoor is het amper 15 graden

Sheryl Sandberg gunt ons in haar nieuwe boek een blik op de Facebook-werkvloer. In dat boek, Lean In, staat onder andere dat de temperatuur in het Californische hoofdkantoor op slechts 15 graden Celsius wordt gehouden.

Waarom Facebook-CEO Mark Zuckerberg zweert bij die frisse temperatuur is niet duidelijk. Probeert hij te besparen op verwarmingskosten? Is hij zelf nogal warmbloedig van aard? Volgens The Gardian is het het meest waarschijnlijk dat hij op die manier de productiviteit van zijn werknemers wil ondersteunen. Een koude temperatuur zou hen alert houden.

Maar is dat wel een goed idee? Volgens een Finse studie uit 2006 is een aangename 22 graden optimaal. Een Amerikaanse studie uit 2004 noemt 25 graden Celsius dan weer als meest aangewezen temperatuur op kantoor. Over één ding zijn de studies het eens: de productiviteit van werknemers daalt sowieso wanneer ze niet kunnen werken in een aangename omgevingstemperatuur.

In België zou Zuckerberg zijn kachel trouwens moéten opstoken. De Belgische wetgeving legt immers een minimumtemperatuur op voor werk in afgesloten ruimtes, afhankelijk van de aard van het werk. Zeer licht, administratief werk moet uitgevoerd worden bij ten minste 18 graden. Zeer zware handenarbeid vereist een minimale temperatuur van 10 graden Celsius.