Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe zorg je ervoor dat je job niet onder je verbouwingen lijdt?

Renoveren is een uitdaging. Wie geen liefhebber is, moet op zijn minst dapper zijn, met offertes, poutrellen én met tijd. Want de zorgen bij verbouwingen zijn alomtegenwoordig. Je ligt ermee in bed. En je neemt ze mee naar het werk. Hoe zorg je ervoor dat je job niet onder de verbouwingen lijdt?

 

1. Neem een goede architect onder de arm, iemand die de werken coördineert en opvolgt. Creatieve plannen maken is één, de praktijk is twéé. Bouwvakkers luisteren beter naar een architect dan naar een leek.

2. Zorg voor een reserveploeg die de honneurs kan waarnemen op de werf. Schakel desnoods schoonfamilie en buurmannen in. Geef ze een sleutel. Je kunt niet op alle momenten van de dag uitrukken om werkmannen binnen te laten.

3. Val je collega's niet voortdurend lastig met verbouwverhalen. Drie lagen oud behangpapier en een trap vol tapijtlijm zijn vervelende kost voor wie niet betrokken is. Voor je het weet mag je  's middags niet meer mee als er buitenshuis wordt geluncht.

4. Ben je zelf van de handige soort, wees dan voorzichtig. Bouwen is een vak. Je ontbreekt niet alleen de fysiek. Je hebt evenmin verstand van zaken of ervaring. Een ongeval is snel gebeurd. En typen met twee vingers minder gaat trager.

5. Gebruik je firmawagen liever niet om te verbouwen. Voor je het weet scheurt er een emmer met puin op de passagierszetel, heb je de achterbank opengereten met de klink van een oude deur. Fleet managers kunnen daar  niet mee lachen. Rij met een aanhangwagen naar het containerpark.

6. Onthoud met welk geld je je renovaties moet bekostigen. Zonder werk, geen loon en geen financiële middelen. Neem daarom geen risico's met je carrière. Blijf ijverig en toegewijd. Zit niet de hele dag te googelen op bouwmaterialen.

7. Neem af en toe officieel een dag vrij om met je verbouwing bezig te zijn. Weekends en late uren zullen niet volstaan om de hele onderneming rond te krijgen. Een verbouwing duurt altijd langer dan je denkt.
 
8. Geef je mobiel nummer gerust aan alle betrokken werkmannen, maar schakel je gsm op het werk uit. Beluister de berichten tijdens de middagpauze. Heb genoeg discipline om dringende telefoontjes uit te stellen.

9. Hou een beetje vrije tijd over naast je verbouwingswerken. Af en toe ontspannen is beter voor je humeur. Ook op het werk. Iedere maandag met blauwe plekken en vermoeide spierpijn op de werkvloer verschijnen komt je carrière niet ten goede.

10. Word niet overmoedig als het einde van je verbouwing nadert. Verhuizen kan erg stresserend zijn. Spullen inpakken vraagt organisatie en voorbereiding. Het is geen luxe om een paar dagen vrij te nemen om te verhuizen.

Tekst: AO