Hoe zorg je dat de verlichting optimaal is in jouw kantoor?

Verlichting is essentieel in een kantoorruimte. Is daglicht beter dan kunstmatige licht? Hoe wordt licht het best georiënteerd? Hieronder vind je enkele belangrijke aspecten rond de verlichting van kantoorruimtes.

  1. Waar mogelijk krijgt natuurlijke verlichting de voorkeur op kunstmatige verlichting. Pas wanneer de natuurlijke verlichting onvoldoende is, moet het opgevangen worden door kunstmatige belichting.
  2. Als de algemene verlichting niet voldoende is, moet deze aangevuld worden met plaatselijke verlichting (een bureaulamp bijvoorbeeld)
  3. Gevaarlijke of hinderlijke schaduwen moeten worden vermeden. Als algemene regel geldt dat in een werkruimte de algemene lichtintensiteit minstens zo sterk moet zijn als de helft van de lichtintensiteit van de individuele werkposten.
  4. Vermijd rechtstreeks licht op de ogen. Zowel rechtstreeks licht als weerkaatsend licht van blinkende oppervlakken moet worden vermeden.
  5. Kies voor een ‘warm’ wit licht, dit doet eerder denken aan daglicht en geeft een veel warmere indruk. Industrieel wit licht voelt veel kunstmatiger en kouder aan, het is niet geschikt voor bureaus.
  6. Bescherming tegen de zon: een zonneklep of rolgordijnen met lamellen laten het licht door en zorgen er tegelijkertijd voor dat er geen storend licht in de ogen valt.
  7. De kleur van de oppervlakken in het lokaal hebben ook hun invloed op het licht. Sombere kleuren (bv donkerbruin) weerkaatsen minder licht dan heldere kleuren (bv helder beige). Een ruimte met donkere kleuren heeft meer verlichting nodig. Een overdosis aan heldere kleuren kan dan weer al vermoeiend zijn voor de ogen. Ideaal is een heldere kleur voor het plafond, een iets minder heldere kleur voor de muren, en een iets donkerder vloerbedekking.

I.s.m. AristA