Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe ziet de zomer van journalist Michaël Van Droogenbroeck eruit?

Michaël Van Droogenbroeck werkt al 5 jaar voor de VRT nieuwsdienst. Hij studeerde sociologie en specialiseert zich sinds kort in het financiële nieuws. Hoe ziet zijn werkdag eruit? En nam hij deze zomer ook vakantie?

Onzekere werkdag

“De enige zekerheid die we op een werkdag hebben is dat die om 9u ’s ochtends begint. Zelf start ik mijn dag met het luisteren naar het 7 uur nieuws op de radio. Zij zijn al mee met de meest actuele dingen en zo ben ik meteen op de hoogte. Vóór het ontbijt probeer ik ook de berichten over de Aziatische en de Europese financiële markten al mee te pikken."

“Om 9u30 hebben we altijd redactievergadering. Pas dan wordt het concreet over welk onderwerp je zal moeten berichten. De eerste deadline is het journaal van 13u. Ofwel bereid je een interview voor of ga je naar de plaats van gebeuren. Het is in ieder geval wel doorwerken om alles op tijd klaar te hebben."

Lange dagen

“In principe duurt onze werkdag tot na het journaal van 19u. Dat zijn lange dagen, maar als compensatie werken we maar vier van de zeven dagen. Eigenlijk weet je nooit op voorhand hoe laat je werkdag zal eindigen. Als je een bepaalde gebeurtenis opvolgt, dan blijf je desnoods de hele avond of nacht ter plaatse.”

Stress?

“De deadlines zijn wel stresserend. Als er stress is, dan komt het doordat er iets technisch fout loopt of omdat alles zo snel moet gaan. Nu, het valt zelden voor dat er echt zware technische problemen zijn en meestal zal de kijker daar geen last van ondervinden. Zo had ik vorige week een minuut voor mijn live interventie in het journaal nog geen verbinding. Ik kon de presentator niet horen. Dat is wel even stressen. Maar uiteindelijk is alles vlekkeloos verlopen.”

“Echt zenuwachtig ben ik niet meer voor de live verslaggeving. Als ik me zenuwachtig maak, is het om technische problemen. Maar niet over het verslag geven zelf.”

Verlof deze zomer?

“Ik heb deze zomer twee weken vakantie genomen en ben een week naar Zwitserland en daarna naar Frankrijk getrokken. Vakanties waar ik kan uitrusten, liggen mij het beste. Als journalist moet het vaak allemaal snel gaan, dus ik ben blij als ik het tijdens mijn vakantie wat rustiger aan kan doen.“

“De eerste dagen op vakantie kan ik mijn job vrij goed loslaten. Maar dan begint het terug te kriebelen, en moet ik ergens een krant zien te kopen of even op het internet kunnen. Ik denk dat dat eigen is aan het beroep. Ik zie mijn beroep dan ook eerder als een interesse waarmee ik de kost verdien."

“Als ik op vakantie ga, probeer ik toch wel de promoties eruit te pikken. Ik ben echt fan van de low budget luchtvaartmaatschappijen. Het liefst van al trek ik er gewoon een paar dagen op uit. Een wekenlange vakantie hoeft niet per se voor mij."

“Met de aanpassing van vakantie naar werk heb ik niet veel problemen. Simpelweg omdat er geen tijd is om daarover na te denken. Eens terug op het werk, tikt de klok genadeloos verder.”