Hoe zet je het werk uit je hoofd?

2 op 3 van de hoger opgeleide Belgen blijft tijdens de vakantie bereikbaar voor het werk. Dat blijkt uit onze Vacature vakantie-enquête. Even je e-mail checken kan je tegenwoordig overal en velen blijven ook bereikbaar via de gsm. Is er een manier om je werk uit je hoofd te zetten en volop van je vakantie te genieten? Wij zetten een paar simpele trucs voor jou op een rijtje.

 • Bereid je vakantie goed voor
  Zorg ervoor dat dringende zaken zijn afgewerkt voordat je vertrekt. Maak ook een overzichtje voor de achterblijvers: wat kan er eventueel gebeuren tijdens je afwezigheid en hoe kunnen ze dit oplossen. Maak een file aan met je belangrijkste dossiers en contactpersonen die voor iedereen toegankelijk is. Zo wordt de kans veel kleiner dat je tijdens je vakantie gestoord wordt met dringende vragen.
 • Zoek een vervanger
  Vanop het strand je werk opvolgen omdat je niks uit handen kan geven komt het vakantiegevoel niet bepaald ten goede. Zorg er voor dat iemand je tijdelijk kan vervangen, althans wat de lopende zaken betreft. Als je weet dat iemand anders je mails en je werk opvolgt, zal je veel geruster kunnen genieten van je vakantie.
 • Plan zorgvuldig
  Neem je vakantie in een periode dat anderen van je afdeling eventueel iets voor je kunnen opvangen. Anders loop je het risico dat er een berg werk op je ligt te wachten bij je terugkomst.
 • Maak vrienden op de werkvloer
  Je hebt een heerlijk ontspannende vakantie achter de rug en komt terug op kantoor om een overvolle mailbox en een bureau met stapels ongeopende post aan te treffen. De idee alleen al zorgt er voor dat je tijdens je vakantie allesbehalve zorgeloos en relaxed bent. Zoek dus een collega die je post kan bijhouden. Vraag hem of haar ook wat andere kleine taken over te nemen. Zo vertrek je met een gerust gemoed op vakantie en kan je daarna op een aangename manier weer aan de slag
 • 'Light' contact
  Als je dan toch besluit om in contact te blijven met de werkvloer, beperk dat dan tot het vluchtig beluisteren van je voicemail of het overlopen van je mail. Doe dit zeker niet elke dag, maar bijvoorbeeld één keer tijdens je vakantie. Reageer alleen in absolute noodgevallen.
  Stel je voicemail in zodat mensen weten dat je op vakantie bent. Stel ook je out-of-office assistant in met een automatisch bericht dat zegt tot wanneer je op vakantie bent.
  Tip: Schrijf in het bericht dat je een dag langer weg bent dan in feite het geval is. Zo heb je wat extra speling om je mails eerst te doorlopen en vermijd je dat je contacten meteen een antwoord van je verwachten op je eerste werkdag.

Bron: m24