Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe verliep de werkdag van VRT journalist Mathijs Bijnens aan de Libische grens?

Mathijs Bijnens werkt als journalist voor het radionieuws van de VRT. Deze week vertrok hij richting de Tunesisch-Libische grens om er verslag uit te brengen van de vluchtelingenstroom die daar op gang kwam. Hoe zag zijn werkdag eruit?

5u50: Ik sta op en bel meteen even met de eindredacteur voor overleg. Vervolgens monteer ik een stukje voor het radionieuws van 7u en 8u. De klank daarvoor was eerder al opgenomen 's avonds laat. Eens doorgestuurd bereid ik nog het livegesprekje van 8u40 inhoudelijk voor.

7u30: Ontbijt in het hotel. Koffie!

8u20: Vertrek van hotel naar de grenspost, 70 km verderop. Aan de grenspost zijn geen hotels dus moeten we 'pendelen'.

8u40: Even stoppen langs de kant van de weg voor het telefonische live-interview. En snel nog wat water en koekjes kopen in een winkeltje.

10u15: Aankomst vluchtelingenkamp. Ik zie de vluchtelingen haveloos arriveren. Sommigen hebben koffers en dekens op hun schouders en zeulen spullen mee. Anderen hebben niets, of wat ze hadden is afgepakt tijdens hun tocht door Libië (geld, gsm's, ...). De eerste dagen hebben ze vaak nog geen tentje in het echte vluchtelingenkamp, dus improviseren ze beschutting met tapijten, dekens... 's Nachts is het zeer koud, ook veel wind en zelfs even regen afgelopen nacht. Er wordt wel voldoende eten en drinken uitgedeeld en alles verloopt in de mate van het mogelijke ordelijk.

Tot 11u: maak ik opnames in het vluchtelingenkamp, onder andere met de kolonel die alles regelt, en ga ik op zoek naar vluchtelingen die Engels of Frans spreken. Ik doe snel een telefonische vooropname met de studio in Brussel, voor het geval er geen internetverbinding is als het opgenomen stuk eens af is.

11u tot 11u30: Ik neem een kijkje aan de grenspost zelf.

11u30 tot 12u:  Ik monteer voor het nieuws van 12u, en hoop dat er internetverbinding is. Als bij wonder werkt het Tuntel EDGE netwerk feilloos en geraakt het stuk in Brussel. Een dag eerder was het moeilijker.

12u tot 15u: Opnames aan de grenspost. Onder andere met iemand van het Rode Kruis, en de Eurocommissaris voor humanitaire hulp Kristallina Georgieva.

13u: Telefonische opname met radio 2 Limburg.

15u-16u30: Monteren van bijdrage en doorsturen. Verbazing troef want een hele namiddag geraak ik niet op het gsm netwerk maar het internet op de laptop werkt wel.

17u15: Live gesprekje met het programma 'vandaag' op radio 1. 

17u30-20u30: De TV collega's zijn druk bezig met monteren van hun stukken. Zelf wandel ik nog wat rond en pols her en der naar de situatie. Ik probeer de geruchten die ik hoor zo goed als mogelijk te controleren.

20u30: Vertrek naar hotel.

22u: Aankomst hotel. De keuken is niet meer open. Dus gaan we op zoek naar een restaurant. Drie gesloten restaurants in de buurt, het vierde is wel open. Eindelijk eten.

00u00: Bedoeling is om nu nog een repo te monteren voor het programma 'de ochtend' maar ik ben echt uitgeput. Eerst wat slapen en dan monteren. Wekker staat om 4u45.