Hoe verdrink je niet in een zee van informatie?

Er loopt een bericht binnen via uw smartphone, terwijl u een blog bekijkt op uw laptop en er tegelijk een dringende e-mail binnenkomt. Herkenbaar? Voor veel mensen wel. ‘Information overload’ is dankzij e-mail en internet een groeiend probleem.

Frederik Truyen, docent informatiekunde aan de KU Leuven: “Uit onderzoeken blijkt dat mensen echt last hebben van de toestroom aan informatie waar ze dagelijks mee te maken krijgen. Onder meer de it-afdelingen van grote bedrijven buigen zich over de vraag hoe ze de informatiestroom beter kunnen beheersen. Een toverformule is er niet, maar het antwoord ligt voor een stuk bij sociale netwerken, zoals Twitter en Facebook, die informatie filteren voor de gebruikers. Daar ligt een taak weggelegd voor informatiearchitecten, die nadenken over benodigde informatiestromen en welke it-middelen kunnen ingezet worden om dat zo efficiënt mogelijk te doen.”

Enkele concrete tips

1. Maak gebruik van groupware om informatie online te delen (sharepoint, Google docs, Google Apps, iCloud, …)

2. Abonneer u op interessante RSS-webfeeds en blogs om informatie te filteren, en gebruik daarvoor een ‘feed reader’.

3. Beheer uw aantekeningen op een verstandige manier met Evernote of OneNote.

4. Organiseer alle webbronnen die je geregeld raadpleegt via een site als Delicious.

5. Gebruik sociale media, zowel privé als professioneel, maar houd ze ook gescheiden. Twitter is geschikt voor professionele doeleinden, omdat de ‘hashtags’ toelaten heel gericht informatie te zoeken.

6. Bedrijven moeten investeren in manieren om informele kennis te consolideren, via onder meer corporate blogs of wiki’s, applicaties waarbij webdocumenten gezamenlijk kunnen bewerkt worden.

Meer tips vindt u op www.informatiewijzer.be

<< Terug naar de andere vragen!

Heb je zelf een vraag? Stel ze op ons forum!