Hoe reageer je op een dronken collega?

Je kan eerst een poging ondernemen om zelf een gesprek aan te knopen met je collega. Probeer dat te doen op een rustig moment en wanneer je collega geen alcohol gedronken heeft.

Op die manier kunnen jullie een correcte en rustige conversatie voeren. Je bereidt je gesprek best voor. Zo weet je precies wat je wil zeggen en hoe je het op een duidelijke, weinig bedreigende manier kan formuleren naar je collega toe.

We geven je enkele tips:

- Praat over situaties die je zelf meegemaakt hebt. Baseer je niet op geruchten, maar richt je op duidelijke gedragingen van je collega. Vermijd het gebruik van algemeenheden en vage beschrijvingen.
- Tracht steeds in de ik-vorm te spreken. Je kan vertellen welke invloed zijn gedrag op jou heeft. Probeer te vertellen hoe je je voelt naar aanleiding van een bepaalde situatie, en niet hoe je erover denkt.
- Kijk samen hoe je deze situatie in de toekomst kan veranderen.

Als een gesprek met je collega niet het gewenste effect heeft of als je je collega liever niet zelf wenst aan te spreken over het probleem, kan je het altijd melden aan je overste of een vertrouwenspersoon.

Lees het volledige dossier over dronkenschap op het werk.