Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe ontstaat een burn-out?

Uiteraard krijg je niet van de ene dag op de andere een burn-out. Burn-out bouwt zich op in een aantal fases:

1. Enthousiasme, euforie. Je bent zeer gemotiveerd, loopt over van energie en gaat helemaal op in je werk. Je werkt met veel idealisme en gedrevenheid.

2. Stagnatie. Je beseft dat de verwachtingen misschien irrealistisch waren. Je keert terug van je oorspronkelijk engagement zonder dat dit door iets anders gecompenseerd wordt. De valkuil in deze fase is dat je deze minder gemotiveerde periodes probeert op te vangen door tijdens de volgende periode nog harder te werken of nog beter je best gaat doen.

3. Frustratie. Er treedt een gevoel op van onmacht, van ontgoocheling, van verlies van controle. Het oorspronkelijke enthousiasme maakt plaats voor een chronische vermoeidheid en een zekere prikkelbaarheid. De productiviteit neemt af.

4. Apathie. In dit stadium is er sprake van emotionele afstandelijkheid, verveling, de motivatie en een weigering om zich te engageren. De persoon verliest zijn zelfvertrouwen en blijft met een leeg en eenzaam gevoel achter.

5. Wanhoop (= fenix-fenomeen). De persoon kwijnt helemaal alleen weg. Hij heeft geen vertrouwen meer in de toekomst, de werksituatie zal blijven zoals ze is. Dit leidt uiteindelijk tot een sociaal isolement. Als de persoon het licht aan het einde van de tunnel niet meer ziet, kan dit zelfs leiden tot een zelfmoordpoging.

Lees het volledige dossier over burn-out.

In samenwerking met Arista

asset/32287